Ledare

Det handlar om rättvisa

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

" Att gynna den som har arbete har varit en av de hörnstenar regeringens politik byggts på”

Nu är det pensionärerna och deras röster som står på partistrategernas arbetslista.

Alltså lanserade de fyra partierna i regeringen i går löften om skattesänkningar för landets äldre. Med den för valrörelser typiska tekniken att baka samman gamla beslut med nya löften och framtida ambitioner kunde Reinfeldt, Olofsson, Björklund och Hägglund summera paketet till nästan 15,1 miljarder.

Frågan är om det hjälper. Straffbeskattningen av landets pensionärer är nämligen inte bara en plånboksfråga. Ytterst handlar det om moral och om rättvisa.

Jobbskatteavdraget, skattesänkningar som särskilt riktas till löntagare och företagare, har varit en bärande del av regeringens politik.

Tillsammans med nerdragningar i trygghetssystemen har den inneburit en dubbel bestraffning av sjuka och arbetslösa.

Regeringen berörs inte

Resultatet i form av berättelser om människor som drabbats har inte skakat regeringens målmedvetenhet.

Det gör det däremot när samma system drabbar pensionärerna. Kanske beror det på att de är fler, eller på att ingen vill bli sjuk eller arbetslös, men att vi alla hoppas att en dag få gå i pension. Effekten ser vi hur som helst i gårdagens utspel. Det ”största riktade skattelättnaderna till pensionärer som genomförts i Sverige i modern tid”.

De borgerliga partiledarna skriver verkligen så.

Problemet är bara att de fyra inte lovar det landets pensionärer faktiskt vill ha, ett slut på extrabeskattningen av intjänad lön. Att löntagare och pensionärer – i rättvisans namn – ska beskattas på samma sätt.

Det tar nämligen emot. Det har det gjort också för oppositionen, som inte gärna stöter sig med väljare som fått skattesänkningar. För regeringen är problemet mer principiellt. Att systematiskt gynna den som har ett arbete har som sagt varit en av de hörnstenar politiken byggts på.

Sticker i ögonen

Ändå verkar de borgerliga partiernas ledare inse att det kan sticka en smula i ögonen. I går deklarerade de att skillnaden i beskattning av löntagare och pensionärer inte har något ”egenvärde” och därför skulle kunna minskas. Gradvis.

Det skulle kunna vara en signal om något nytt, en kursändring där regeringen ger upp tanken på ett skattesystem som skapar jobb genom att straffa alla som av någon anledning inte kan arbeta.

Så är det knappast. Trots skattesänkningarna kommer svenska pensionärer att betala mer i skatt än svenska löntagare. Och för sjuka och arbetslösa utlovas ingen lättnad alls.

IP

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!