Ledare

Ny tid - och en ny strid

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

3 NOVEMBER 2010. Amerikansk ekonomi

Det blir en tuff höst i Washington.

Det brukar sägas att amerikanska presidenter bara har ett år på sig att genomföra sin politik. Sedan börjar kampanjen inför mellanvalet där sittande administration brukar förlora makt – vilket hände Obama i natt. Den andra halvan av mandatperioden ägnar vanligtvis en vingklippt president åt att ladda för omval, alternativt diverse utrikespolitiska projekt.

Vi får hoppas att Obama bryter det mönstret. För inte på länge har USA – och världen – behövt krafttag för en fungerande amerikansk ekonomi så mycket som nu.

Obama står inför svåra val

USA har de senaste decennierna varit motorn i världsekonomin. Med den belånade bostaden som säkerhet har amerikanerna handlat på kredit som om det inte funnits någon morgondag. Under ­tiden har det skapat jobb i exporterande länder som Kina och Sverige.

Sedan brast bolånebubblan i USA, och finanskrisen skakade själva grundvalarna i den amerikanska ekonomin. Nu varken kan eller vill amerikanska konsumenter shoppa längre. Och Obama står inför ett läge där han måste få hjulen i rullning, på det ena eller det andra sättet.

Många känner av krisen

Uppgiften är minst sagt delikat. Å ena sidan är arbetslösheten runt 10 procent. Frustrationen och hopplösheten breder ut sig, de flesta känner av krisen. För att få snurr på ekonomin och skapa fler jobb behövs ökade utgifter och sänkta skatter. Å andra sidan måste Obama övertyga väljarna om att det kraftigt ökade budgetunderskottet inte hotar ekonomin. Det kräver det motsatta, det vill säga minskade utgifter och höjda skatter.

Obama har sagt att budgeten ska balanseras till 2015. Det närmaste året blir det inte aktuellt att strama åt, det skulle skada ekonomin än mer. Uppgiften är därför att pressa tillbaka arbetslösheten på kort sikt, följt av en kraftig budgetåtstramning till 2015.

Motståndet vill inte samarbeta

När det stora stimulanspaketet baxades igenom kongressen 2008 fanns krismedvetande och åtminstone några samarbetsvilliga republikaner. Nu är tongångarna annorlunda. Obama måste nu förhandla i kongressen med en politisk motståndare som är på offensiven och som tydligt markerat att de inte har något intresse av att samarbeta. Republikanernas ledare i senaten, Mitch McConnell, sa nyligen att målet för de kommande två åren inte var sakpolitiska segrar utan att Obama inte blir omvald.

Det blir en tuff höst i Washington. För politikerna, absolut. Men framför allt för alla dem som inget hellre vill än få ett nytt jobb och känna det där ”hoppet” som Obama brukade prata om.

KP

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!