ÅSIKT

Annie Lööf borde inte dagtinga om flyktingar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Lotte Fernvall / AFTONBLADET / 3226
LEDARE

I förra veckan berättade Liberalerna att de tänker rösta nej till regeringens förslag om att öka ensamkommande flyktingbarns möjligheter att få stanna. En amnesti för en viss grupp, skrev bland andra Jan Björklund bekymrat.

Det är förstås struntprat. Regeringen försöker att hantera ett svenskt problem. Det är svenska myndigheters - läs Migrationsverket - som har misslyckats.

Regeringsförslaget innebär egentligen bara att ungdomar som kom till Sverige innan flyktingstoppet ska få sin sak prövad utifrån den ålder de hade när de kom hit. Högst rimligt kan man tycka. Att handläggningstiderna har varit så långa att flyktingar hunnit fylla år både en och två gånger kan inte vara ett skäl att sättas på ett plan till Kabul.

Hur massavvisningarna praktiskt skulle gå till finns det för övrigt ingen som kan svara på.

Björklunds ställningstagande handlar knappast om att han vill undvika en amnesti eller ett prejudikat. Motiven är sannolikt enklare än så. Det handlar om politik.

Alliansens ledare Ulf Kristersson har bestämt sig. Han vill ta makten, i stort sett oavsett valresultat. Ska det lyckas behövs Sverigedemokraternas röster, och då finns inget utrymme för eftergivenhet i frågan om de ensamkommande barnen.

För Kristersson är konflikten med regeringen antagligen välkommen, och nu visar Björklund att han värderar sammanhållningen inom Alliansen högre än sådant som rättssäkerhet eller medmänsklighet.

Det är lite deprimerande, men kanske inte så överraskande.

För Centerpartiet och Annie Lööf innebär Björklunds utspel dock ett problem. Det blir i praktiken Annie Lööf som avgör framtiden för de ensamkommande flyktingbarnen, och det är nog inget lätt avgörande.

I den ena vågskålen finns centerpartisternas engagemang för ett öppnare Sverige och en generösare flyktingpolitik.

I den andra vågskålen ligger sammanhållningen inom Alliansen.

Centerpartisterna kommer att tvingas svika sina ideal i flyktingfrågan, eller sammanhållningen mellan de borgerliga partierna.

Aftonbladets ledarsida har tidigare kallat det vår tids kärnkraftsfråga.

I morgon visar SVT andra delen av dokumentären om Torbjörn Fälldin.
Frågan i dag är hur mycket Annie Lööf är beredd att dagtinga.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


ARTIKELN HANDLAR OM