ÅSIKT

Ebba Busch Thor talar med kluven tunga

Foto: Urban Andersson / AFTONBLADET / 4216

avJonna Sima

LEDARE

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I dag är det exakt tre år sedan Ebba Busch Thor tillträdde som ordförande för Kristdemokraterna. Någon skjuts i opinionen har partiledarbytet inte gett.

Snarare tvärtom. Partiet har legat konstant under riksdagsspärren.

Och ni vet vad ordspråket säger: Liten tuva stjälper ofta stort lass.

Åker KD ur riksdagen den nionde september faller Allianssamarbetet ihop som ett korthus.
Kanske är det därför Ebba Busch Thors krishantering känns allt mer desperat.

Samarbetet under våren med Bert Karlsson är kanske det mest slående exemplet. I en intervju med DN har KD-ledaren förklarat att den före detta partiledaren för Ny Demokrati är gränsen för vad hon gör för att synas.
– Det går inte att gå så mycket längre, säger hon.

Viktigt med gayrättigheter

Tidigare i våras gjorde Ebba Busch Thor en uppmärksammad intervju i hbtq-tidningen QX om KD:s syn på gayrättigheter. Det var i den artikeln som hon aningen självbelåtet sa att hon trodde att ett gaypar skulle kunna vara lika bra föräldrar som hon själv och hennes man är.

Men överlag visade hon ändå på en överraskande liberal syn på homosexuellas rättigheter. Till exempel menade Busch Thor att gayföräldrars rätt att adoptera hade varit en helt avgörande fråga för henne innan hon blev medlem i partiet.

Och förra året gick hon som första KD-partiledare någonsin i Pride-tåget. Det upprörde, menade hon, vissa partikamrater som inte i första hand förknippar Pride med alla människors lika värde utan ser det som en symbol för sexualiseringen av samhället.

Hyllar kärnfamiljen

Men i en aktuell intervju i den kristna tidningen Världen i dag säger Ebba Busch Thor emot sig själv. Nu är det bästa för ett barn i stället att växa upp med sin mamma och pappa.
Det är inte heller helt lätt att hänga med i svängarna när hon kopplar ihop genusteori med sexualisering av barn och en allmän normupplösning i samhället. Snarare låter hon lika fördomsfull som de partikamrater hon kritiserade i QX-intervjun.

Vi har sett Ebba Busch Thor vända kappan efter vinden förut. När inte talet om bomber och granater fungerade, svängde hon till att fokusera på pensionärer och sjukvård.

Det är kanske inte så konstigt att väljarna inte litar på Kristdemokraterna. Inte ens Ebba Busch Thor verkar veta vad partiet vill.

ARTIKELN HANDLAR OM