Mejla

Karin Pettersson

Dags att lämna, Mehmet Kaplan

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Förtroendet är förbrukat, Mehmet Kaplan.

I fredags avslöjades att bostadsminister Mehmet Kaplan varit på samma middag som en representant för de högerextrema turknationalisterna Grå Vargarna. Detta är en organisation som varit inblandad i kuppförsök i Azerbajdzjan, de har försökt mörda den förre turkiske premiärministern Turgut Özal och en Grå Vargarna-medlem försökte mörda påven Johannes Paulus II.

På samma middag befann sig även den man som nyligen uppmanade till mord på ”de armeniska hundarna” vid ett tal på Sergels torg i Stockholm.

Wallström sa det självklara

När avslöjandet kom var reaktionerna pinsamma och otillräckliga. ”Som gäst på en tillställning kan jag inte kontrollera vilka andra som är närvarande utan det måste organisationen som arrangerar tillställningen ta ansvar för", skrev Kaplan i ett pressmeddelande.

Så kan inte en minister svara när man hamnat på en social tillställning med fascister.

Under helgen har det framkommit att Kaplan under ett samtal om islamofobi den 27 mars 2009, i ett program i Öppna Kanalen, gjort liknelser mellan Israels agerande mot palestinier och nazisternas behandling av judar.

I dag sa utrikesminister Margot Wallström det självklara: ”Jag tycker att det var ett fruktansvärt uttalande och jag tar starkt avstånd från detta”.

Avgångskrav mot ministrar bör inte ställas lättvindigt av en ledarsida. Men Kaplans omdöme brustit för många gångar på avgörande punkter.

Stefan Löfven har kallat till pressträff i dag 12.30. Där finns bara ett rimligt besked att ge.

Förtroendet är förbrukat. Kaplan måste lämna regeringen.

avKarin Pettersson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM