Mejla

Linnea Swedenmark

Svartas liv spelar roll här i Sverige

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vi är inte USA, men har också problem med rasism.

Freddie Gray bröt nacken när han greps av polis i Baltimore. Något som utlöste stora protester.
Freddie Gray bröt nacken när han greps av polis i Baltimore. Något som utlöste stora protester.

Freddie Gray levde när polisen grep honom i Baltimore. Han togs in i polisbussen för att tas till häktet. När han släpptes ut några timmar senare var hans nacke bruten. Freddie Gray blev bara 25 år gammal och är ännu en ung svart man som dött. Rättsläkaren konstaterade att Freddie Gray brutit nacken när han kastades mot den bakre delen av en polisbuss. Trots läkarens utlåtande döms ingen för hans död. I dag kom nyheten att alla sex åtalade poliserna frias och åtalet läggs ner, underlaget är inte tillräckligt för en fällande dom. Det är ett aktuellt fall, men våldet mot svarta finns över hela USA.

Demonstration i Stockholm

Philando Castile hade en trasig baklykta på bilen och stannades därför av polisen i Minnesota. Det slutade med hans död. När han sträckte sig efter körkortet blev han skjuten, flickvännen och hennes barn satt också i bilen.

– Jag trodde aldrig i livet att min son skulle dödas av dem som ska vara där för att skydda och hjälpa honom. Vi jagas varje dag, det pågår ett tyst krig mot afroamerikaner. Det är sorgligt, vi tror att vi bor i ett land av välstånd och frihet, men vi är aldrig fria, sa Philando Castiles mor Valerie Castile. I dag torsdag hålls en "Black Lives Matter" demonstration i Stockholm.

Rörelsen Black Lives Matter startade 2012 efter att en ung svart pojke, Trayvon Martin, dödades och hans gärningsman friades. Black Lives Matter är amerikanskt och varje gång det skrivs en text om det i Sverige påpekas det oerhört noga att kontexten är annorlunda här. Ja, det är olika länder med olika historier och problem. Men det går inte att peka på USA och mena att det enbart är där rasism och våld existerar, till skillnad från i Sverige.

Hatbrott i Sverige

För två år sedan kom en rapport om afrofobi, som samlade kunskapen om afrosvenskars situation. Där konstaterades det att afrosvenskar är den minoritet som är utsatt för mest hatbrott och att fysiskt våld ofta äger rum i det offentliga rummet, exempelvis affärer.

Många anmäler inte på grund av bristande förtroende för polis och rättsväsende. Något som kanske inte förbättras av att polisen i dag gick ut med en rättelse. En man i Stockholm sköts till döds av polisen för en månad sedan. Polisen uppgav då att mannen hoppat ut ur bilen och skjutit mot polisen. I dag tog polisen tillbaka detta, mannen hade inte alls skjutit. Han hade inte avlossat ett enda skott. Oavsett hudfärg på offret skadar denna lögn polisens trovärdighet.

Svarta liv spelar roll

Rapporten om afrofobi konstaterade att det finns en rasism som är vardag för många i Sverige, men som sällan lyfts politiskt. Förtrycket har olika historiska berättelser i Sverige och USA, men på en punkt är det samma: människor behandlas olika på grund av hudfärg.

Demonstrationen "Black Lives Matter" hålls i dag klockan 18 på Sergels torg i Stockholm.

Svarta liv har betydelse. Även i Sverige.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN