ÅSIKT

Vapen och rasism – en farlig häxbrygd

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Obamas uppmaning om nationell samling hörsammades inte

Foto: Bedrövlig vecka Fem poliser sköts till döds i Dallas av prickskyttar under en demonstration mot polisbrutalitet.

Under de senaste åren har USA fått lära sig namn som Walter Scott, Freddie Gray, Sandra Bland, Michael Brown, Tamir Rice och Trayvon Martin. Det är unga svarta medborgare som dödats av poliser eller väktare.

I veckan kunde två nya namn läggas till listan: Alton Sterling och Philando Castile.

“Skydda och tjäna”

Sterling sköts ihjäl av polisen utanför en butik i Baton Rouge och Castile sköts till döds i sin bil framför sin fästmö och hennes 4-åriga dotter i St Paul. Bägge händelserna finns filmade och har spridits i sociala medier. Det som syns på videobilderna har helt riktigt väckt ett raseri hos det amerikanska folket.

– Skulle det här ha hänt om de var vita? Jag tror inte det. Den här sortens rasism existerar, har Minnesotas demokratiske guvernör Mark Dayton sagt.

– Vi borde kunna lita på att våra styrande är kapabla att anställa människor som kan skydda och tjäna oss. Och när de dödar oss utan någon rimlig anledning så måste det få konsekvenser. Människor kan inte bara avrättas, bli skjutna, och så ska det vara okej, har medborgarrättledaren Nekima Levy-Pounds sagt.

Svarta i USA lever ständigt med risken att utsättas för diskriminering och våld, och inte sällan av statens våldsmonopol. I fjol dödade amerikansk polis sju svarta människor per varje miljon medborgare, till exempel.

President Barack Obama uttryckte sin sorg och sin vrede i går, och uppmanade till nationell samling och eftertanke. Han blev inte lyssnad på.

En bedrövlig vecka

En fredlig demonstration mot polisens brutalitet i Dallas avbröts när en liten grupp människor började skjuta mot polisen. Fem poliser är döda, minst elva poliser och en demonstrant är skottskadade. Misstänkta gärningsmän är gripna, en är död. Dallaspolisen letar efter bomber i stadens centrala delar, och efter vad som ser ut som en hämndaktion går en bedrövlig vecka går mot ett bedrövligt slut.

Tillgången på vapen, droger, rasism, fattigdom, utsatthet, hat. På sådant kokar man en livsfarlig häxbrygd. Den utmaning den amerikanska nationen står inför när det kommer till att sluta klyftorna är ett i de närmaste oöverstigligt projekt, men det måste göras.

“Vi kan bara välja mellan att antingen väcka framtidshopp eller tvingas betala hopplöshetens mycket högre pris” skrev medborgarrättslegendaren Jesse Jackson efter att Rodney King misshandlades brutalt av fyra vita poliser och USA skakades av de värsta upploppen sedan 1960-talet.

Det är 24 år sedan.

Nu betalar USA ännu en gång för hopplösheten.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Daniel Swedin

ARTIKELN HANDLAR OM

USA

Rasism