ÅSIKT

Flyktingbarn får inte låna toalett

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: MARCUS JOHANSSON/Sydöstran
Thoren framtid, friskola i Ronneby.
LEDARE

Vad bör man kalla ett system där barn med olika bakgrund hänvisas till olika entréer? Och där flyktingbarn hindras från att låna en viss toalett?

– Ren apartheid, säger Jan-Erik Wildros (S) i utbildningsnämnden i Ronneby.

Bråket handlar om ett hundratal nyanlända barn i åldrarna 7 till 15 år som ska gå i förberedande klasser i Soft center

i Ronneby kommun. I samma byggnad ligger friskolan Thoren framtid och tanken var att lågstadiebarnen skulle få gå in i samma entré som flyktingbarnen.

Det var dessutom en praktisk lösning eftersom toaletterna låg där.

Protester

Tills vissa av föräldrarna upptäckte saken och började protestera mot förslaget till friskolan Thoren framtid och fastighets-

ägaren Soft center. Enligt tidningen Sydöstran finns till och med uppgifter på att föräldrar krävt att toaletterna ska märkas upp.

– Det verkar vara en stämning på skolan som inte är sund, bland föräldrarna, säger Malin Norfall (S), oppositionsråd i Ronneby.

En av de drivande i protesterna är Tomas Lundberg, känd SD-profil i Ronneby. Argumenten verkar inte överdrivet nyanserade. På Facebook skriver Lundberg:

”Våra barn på Thoren Framtid ska blandas med osorterade flyktingar. Vi vet ju att det räcker med en för att förstöra allt.”

Flera platser i Sverige

Debatten känns igen från flera platser i Sverige just nu och precis som i Ronneby brukar SD ha ett finger med. Det handlar vanligen om att stoppa boenden för ensamma flyktingbarn eller bara i allmänhet hålla nyanlända borta från vissa orter.

Friskolan Thoren framtid ingår i Thorengruppen och på hemsidan beskriver de företaget med orden: ”Mod, kraft och passion resulterar i en koncern med stort samhällsengagemang och hjärta.”

Fick annan entré

Hur skilda entréer för barn med olika bakgrund rimmar med detta är svårt att se.

– Jag önskar att skolan hade en värdegrund där man klarar att stå emot oron från föräldrar, säger Malin Norfall.

Efter att Sydöstran i går tog upp händelsen försöker friskolan skylla på fastighetsägaren i ett pressmeddelande. De ville bara ”omförhandla avtalet” om trappuppgången, heter det.

Om detta är sant är lösningen rimligen att återgå till den ursprungliga planen och låta barnen använda samma entré och samma toaletter. Som det blev nu fick flyktingbarnen en annan entré och sämre lokaler.

Men problemen är egentligen större än Ronneby. Det fria skolvalet har tippat maktbalansen till föräldrar i så hög utsträckning att man faktiskt kan ifrågasätta vem som egentligen styr. Vill mammor och pappor välja bort ”osorterade flyktingar” så kan de göra det.

Frågan är bara vilket samhälle vi får på köpet.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

avAnders Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM