ÅSIKT

Fler golfare ger oss fler majors

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Sportvärlden hyllar Henrik Stenson som i söndags efter 18 år som proffs blev förste svenske man att vinna en major. Golfen, som länge likställdes med överklassbandy, får allt fler svenska utövare. Sverige är världens sjunde största golfnation, enligt Svensk golf. Men om vi ska vinna fler majors måste golfen bli en folksport på riktigt.

Stenson gott exempel

Henrik Stenson kommer inte från karikatyrens golffamilj med tjusiga golfkläder och golfbil. Hans familj spelade inte ens, det var en vän som drog med honom till golfbanan. Därefter följde en resa där vänner och stöttande föräldrar banade vägen och nu har han snart 350 miljoner inspelade prispengar. Det är ett gott exempel för golfvärlden att inspireras av om målet är att öka antalet golfspelare.

Att fler ska känna sig välkomna på golfbanan har stora likheter med breddad rekrytering till högre utbildning. Det handlar delvis om att fler ska söka sig dit. Men antalet sökande blir ointressant om kulturen skrämmer bort väl på plats. Svensk golf har som ambition att bredda sporten med bland annat integrationsprojekt och breddad juniorrekrytering. För att de ska fungera måste man rensa ut överklasskultur som gör att alla inte känner sig välkomna. Precis samma gäller för våra universitet och högskolor. Spex och fester är förstås ofta roliga och välkomnande. Samma gäller undervisning präglad av skolans tradition. Men precis som allt annat måste de granskas med ett kritiskt öga för att inte verka

utestängande.

Välkomna fler

Under Annika Sörenstams proffstid med tio major-vinster ökade medlemskapen i svenska golfklubbar. Henrik Stensons vinst lär också locka fler ungdomar till golfbanan, vilket bäddar för fler majors i framtiden. Juli betyder att antagningsbeskeden till högre studier kommit. Nu gäller det både för högskolan och golfvärlden att visa att de menar allvar med att fler ska vara välkomna.