ÅSIKT

Låt inte nyliberaler styra EU-politiken

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

”Vindkantringen i Bryssel gör det ännu viktigare med en svensk offensiv”

20 JULI 2004. "Det är som att vara maratonlöpare och tvingas bära en tung ryggsäck". Jürgen Hambrecht, vd för tyska BASF, går ännu en gång till angrepp mot Margot Wallström. Kemikalieförslaget Reach hotar konkurrenskraften, varnar han i Financial Times. Chefen för världens största kemiföretag hoppas på nästa EU-kommission. Med José Manuel Barroso som ordförande kan politiken bli mer "pragmatisk".

"Reformsinnad mittenpolitiker"

Tyvärr är Jürgen Hambrecht på väg att få rätt. Den nya kommissionen tycks bli mer företagsvänlig och marknadsliberal.

I morgon talar José Manuel Barroso i EU-parlamentet, på torsdag röstar de nyvalda ledamöterna. Om portugisen godkänns får kommissionen en ordförande som drivit en hårdför nyliberal politik på hemmaplan. Nu kallar han sig en "reformsinnad mittenpolitiker" och lovar bry sig om miljön, men går det verkligen att byta övertygelse så fort?

Portugisen kommer att leda en kommission där den politiska tyngdpunkten har förskjutits. Borgerliga regeringar styr i flertalet länder och nominerar sina egna till tjänsterummen i Bryssel. Kandidaterna från de tio nya medlemsstaterna har ofta tagit intryck av den marknadsliberala vågen efter kommunismens fall.

Dessutom har väljarna gett högern en stark ställning i Europaparlamentet. Det kommer att märkas, inte minst i två av valrörelsens huvudfrågor, kemikalierna och förslaget till tjänstedirektiv.

Kan inte skylla på Bryssel

Det som händer i EU påverkar också inrikespolitiken. Folkomröstningen om euron och valet till Europaparlamentet har fått både socialdemokratin och andra partier att välja en mer EU-kritisk retorik. Det vore olyckligt om det också ledde till passivitet i de dagliga förhandlingarna.

Förr eller senare slår EU-besluten igenom i den svenska vardagen. En regering kan inte i längden skylla misslyckanden på "de där i Bryssel". Alkoholpolitiken visar hur illa det kan gå, kampen mot försurningen att ett envetet arbete kan ge positiva resultat.

Tillsätt en europaminister

Den nya maktbalansen i EU gör det ännu viktigare att regeringen prioriterar det pådrivande arbetet. Ta fram bättre handlingsplaner för jobben, konsumenterna och miljön. Se till att alla statsråd bygger allianser med sina kollegor i de gamla och nya medlemsländerna. Tillsätt en europaminister och stärk EU-samordningen.

Göran Persson utlovade en offensiv i EU-frågorna i förra höstens regeringsförklaring. Vindkantringen i Bryssel gör behovet akut.

ME