Mejla

Felix Finnveden

Bilbrand fläckar norsk minister

Justitieministern tar time-out

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tor Mikkel Wara.
Tor Mikkel Wara.

LEDARE

I torsdags greps Laila Bertheussen, misstänkt för att ha fabricerat hot mot sin egen familj. Hon är sambo till Norges justitieminister Tor Mikkel Wara från populistiska Fremskrittspartiet (FRP). Tidigt natten mot förra söndagen larmades polis till parets bostad där en bil stod i lågor. Bilbränningen betraktades som ännu ett av flera hot som drabbat Wara och hans sambo de senaste månaderna.

Den 6:e december hade någon klottrat ett hakkors och orden "rasist" på bostaden samt petat ner en trasa i bensintanken på ministerns bil. En dryg månad senare rykte brandkår och polis ut för att det brann i en sopptunna vid bostaden. Ytterligare vid två tillfällen har utryckningar skett. Vid det ena tillfället upptäcktes flaskor med misstänkt vätska vid bilen och i början av mars fick bombgruppen rycka ut då ett brev levererats direkt till bostaden.

Konflikt med teatersällskap

I upprinnelsen till händelserna anmälde sambon teatersällskapet "Black Box" för att de visat bilder på politikers hem i samband med uppsättningen "Ways of seeing". Sambon skrev också en debattartikel i Vardens gang där hon argumenterade att uppsättningen kränkte hennes integritet. Teatersällskapet har sedan anklagats för att vara skyldiga till hoten. Pia Maria Roll som är sällskapets regissör har då kontrat med att hoten är påhittade, något som kritiserats av bland annat av statsminister Erna Solberg (Høyre).

I torsdags tog berättelsen en ny vändning när justitieministerns sambo Laila Bertheussen greps misstänkt för söndagens bilbränning. Hon är inte misstänkt för de andra händelserna, men "Händelsen ses i sammanhanget av tidigare hot mot justitieministern där den nu misstänkta kan ha lagt till rätta för att polisen skulle utreda denna händelse som en upptrappning av tidigare hot", säger PST-chefen Benedicte Bjørnland.

Minister tar time-out

I samband med gripandet meddelade Erna Solberg på en presskonferens att Wara tar time-out som justitieminister på obestämd tid.

Det är svårt att inte associera till första säsongen av "House of cards" där paret Underwood iscensätter ett hot mot sin bostad genom att låta en anställd kasta en tegelsten genom fönstret. Francis Underwood använder sedan attacken för att placera sig mitt i politikens centrum.

Men självklart: än så länge är sambon endast misstänkt och inte dömd. Kanske är hon oskyldig, så alltför vilda spekulationer bör undvikas. Vad gäller Wara är han inte misstänkt för något brott och i en relation bär du inte skuld för din partners eventuella brottslighet.

Men politik är en förtroendebransch. Om det visar sig att just justitieministerns sambo har fabricerat hot vore det inte speciellt bra för Waras förtroende som ansvarig minister för lag och rätt.

Av: 

Felix Finnveden

Publisert:

LÄS VIDARE

Norska justitieministerns sambo gripen

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

House of Cards

Norge

Fremskrittspartiet

Erna Solberg

Tor Mikkel Wara