Mejla

Eva Franchell

Pensionschock för 40-talister

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Hippies blir gamla Nu har de blivit pensionärer. Hog farm-hippies demonstrerar utanför den stora miljökonferensen i Kulturhuset på Sergels torg i Stockholm. Året var 1972.
Foto: ÅKE SANDIN
Hippies blir gamla Nu har de blivit pensionärer. Hog farm-hippies demonstrerar utanför den stora miljökonferensen i Kulturhuset på Sergels torg i Stockholm. Året var 1972.

Bromsen i pensionssystemet är värsta chocken:

75 miljarder i minskad ­pension.

47 000 mindre för en snittpensionär.

Det är Svenska Dagbladet som har räknat fram bromsens totala effekter med hjälp av Pensionsmyndigheten. Beräkningarna är gjorda på åren 2010–2018, men bromsen kommer sannolikt att slå till även efter 2018. Det avgörs mest av hur länge vi kommer att jobba i framtiden.

De kan vända på allt

Men vi kan räkna med ett pensionsval redan nästa år. 2014 kommer över två miljoner ­väljare att vara pensionärer ­eller i alla fall stå på tröskeln till sin pension. Det handlar om var tredje väljare.

Nu har även 40-talisterna gått i pension och de gamla 68-revolutionärerna kommer inte att finna sig i ständigt försämrad köpkraft. De vände upp och ner på inrikespolitiken på 70-talet och de kan göra det igen. Pensio­närerna kan bli de nya marginalväljarna.

Slåss om väljarna

Det fattar förstås de politiska partierna. Överbudspolitiken är redan i gång. Regeringen vill sänka skatten för pensionärer med 100 kronor i månaden ­medan Socialdemokraterna trumfar över med 150 kronor. Jämfört med jobbskatteavdraget är det i vilket fall bara fickpengar.

Dessutom är pensionerna ojämlika. Kvinnor som tagit hand om barn eller jobbat deltid får lägre pension än de män som tjänat bra med pengar ­hela livet. På sikt kommer också ­arbetslöshet och sjukdom att märkas på pensionen.

A-kassan och sjukförsäk­ringen måste höjas, även för pensionernas skull.

Men frågan får inte fastna i plånboken. Hela systemet är faktiskt i gungning.

Det är underfinansierat och oberäkneligt. Tanken var att bromsen skulle slå till i verkliga kristider, men nu sänker den pensionerna vart och vartannat år. Det behövs mer pengar i systemet. Socialdemokraterna vill skrota PPM och föra över pengarna till inkomstpensionerna. Men det räcker inte.

– En sak som kan göra det bättre är att pensionsåldern ­förskjuts uppåt, säger Ole ­Settergren, chef för pensions­utvecklingen på Pensionsmyndigheten.

Måste orka arbeta

Men höjd pensionsålder ­förutsätter ett uthålligt arbetsliv. Det kräver en helt annan satsning på arbetsmiljön än i dag.

Regeringen kanske inte har tänkt på det, men deras futtiga besparingar på arbetsmiljön ­saboterar hela framtida sam­hället. Folk måste faktiskt orka bygga det också.

Av: Eva Franchell

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN