ÅSIKT

Reinfeldteffekten är  karaktärsmord

Foto: krossar myter i ny bok Vänsterns partisekreterare Aron Etzler beskriver i nya boken ”Reinfeldt­effekten” hur statsministern har byggt sin strategi på att smutskasta sina motståndare.
LEDARE

14 DECEMBER 2013. Svensk politik

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

En av de största missuppfattningarna om svensk politik är att personer inte spelar någon roll. Resonemanget brukar ­föras fram av statsvetare, vars modeller tydligen visar att svenska väljare bara bryr sig om innehåll och sakfrågor.

För alla som har följt svensk politik under senare år är det uppenbart att det måste vara något allvarligt fel på de här ­modellerna.

Ifrågasätter personer

Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler, tidigare redaktör på tidningen Flamman, har skrivit en ny bok där han försöker förklara det moderata segertåget sedan 2006. Den heter ”Reinfeldteffekten” (Karneval förlag) och borde läsas av alla politiskt intresserade, inklusive statsvetare. Inte bara för att den är välskriven, utan för att den på ett effektivt sätt krossar myten om det svenska sakfokuserade politiska samtalet.

Etzler beskriver hur Fredrik Reinfeldt byggt sin strategi på att smutskasta sina politiska motståndare. Inte genom att skrika högt eller använda okvädingsord. Utan genom att systematiskt ifrågasätta motståndarens person. Valrörelsen 2006 handlade inte alls om jobben, den centrala frågan var att Göran Persson var trött. Fyra år senare var huvudfrågan i valet att Mona Sahlin – en av landets mest erfarna politiker – var ­oerfaren och inte kunde hålla i pengar.

Socialdemokraterna hade ingen effektiv strategi för att möta smutskastningen (jag jobbade själv för Socialdemokraterna i valet 2010, så jag kan intyga att det stämmer). Medierna köpte problembeskrivningen rakt av. Expressen drev till och med en kampanj mot Mona ­Sahlin på nyhetsplats under valrörelsen. Valet blev en stats­ministerduell där Moderaterna riktade in sig på slag mot knäskålarna på Sahlin och hon svarade med att försöka prata politik.

Hur det gick sen vet vi.

Smutsen måste stoppas

Det finns en annan, hopp­ingivande slutsats i Etzlers bok. Väljarna gillar egentligen inte Reinfeldts politik. Det finns ­ingen högervåg.

Nu närmar vi oss en ny val­rörelse, där de viktiga politiska frågeställningarna handlar om jobben och valet mellan bättre skola eller skattesänkningar.

Mycket talar för att Fredrik Reinfeldt kommer att försöka upprepa sin tidigare strategi och smutskasta Stefan Löfven för att slippa prata sakfrågor.

Det borde han inte få komma undan med en gång till.

ARTIKELN HANDLAR OM