Därför går det inte att lita på polisen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Är det samma poliser som sliddrat och sladdrat på Facebook som nu ska ta hänsyn till människors integritet?
Är det samma poliser som sliddrat och sladdrat på Facebook som nu ska ta hänsyn till människors integritet?

Efter register över romer, Reva-projekt och den fula Facebookgruppen UMF, Underbetalda, Missnöjda och förbannade måste vi ställa oss frågan:

Kan vi verkligen lita på att polisen respekterar vår integritet?

Säpo, polisen och tullen vill ha extrasnabb tillgång till vår data- och telefontrafik. Just nu förhandlar Säpo med de svenska telefonoperatörerna.

Säpo vill ha direktåtkomst till all trafikdata. Förhandlingarna handlar om ett helautomatiskt system där uppgifterna ska kunna flöda in i polisens datorer. Det handlar om dina mejl, vem du har ringt, vem du har träffat och var.

Utan någon fördröjning vill underrättelsetjänster och brottsutredare kunna se vilka sajter du surfar på. Vilka bilder du lagt upp och vilka filer du laddat ner. Mobiler och datorer kommer att vara som öppna böcker för de svenska polismyndigheterna.

Det spelar ingen roll om du är oskyldig. Det blir fullskalig signalspaning på svenska.

FRA-debatten

Är det någon som kommer ihåg FRA-debatten? Hur förre försvarsministern Sten Tolgfors (M) lovade att FRA-shopen skulle förbli stängd. Hur han bedyrade att det bara var försvaret som skulle få signalspana på utlandet för att bekämpa terrorism.

Att signalspana i Sverige var absolut uteslutet.

Men så gick det några år och sedan öppnades shopen igen. Med stöd av Socialdemokraterna utökade regeringen kundkretsen. Nu fick även polismyndigheterna möjlighet att använda sig av signalspaning. Och nu slås alltså butiksdörren upp på vid gavel. Polisen vill ha information utan väntetid. Vill kunna se vad du gör medan du gör det.

Den första frågan är givetvis om vi kan lita på polisen. Kommer en myndighet som registrerat romska barn att lämna vanligt folk i fred? Är det samma poliser som sliddrat och sladdrat på Facebook som nu ska ta hänsyn till människors integritet?

Nyfikna

En koll hos Personalansvarsnämnden på Rikspolisstyrelsen visar att alltför många nyfikna poliser faktiskt begår dataintrång. Kan de avhålla sig nu när hela Sverige öppnas för dem?

Nej, troligen inte.

Mark Klamberg är folkrättsexpert på Uppsala universitet. Till Ekot säger han att han ändå är mindre orolig för att polisen ska bryta mot lagen. Då är han mer orolig för att lagen tillåter för mycket.

Är det verkligen så här vi vill ha det? Står svenska folket bakom en lag som låter polisen rota i oskyldiga människors innersta vrår? Signalspaning bedrivs ju inte bara mot misstänkta utan mot alla som råkar befinna sig i vägen.

Stäng igen butiken innan det gått för långt. Människor måste få vara i fred.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.