Hon måste gå omedelbart

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Regeringen måste sparka Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist.

Arbetsförmedlingens styrelse säger att de inte längre har något förtroende för henne. Nu är det upp till regeringen att skapa ordning på Sveriges viktigaste myndighet.

Den kan inte ha en generaldirektör som inte klarar jobbet. Som orsakar skandaler, reser jorden runt och bränner skattepengar på mobilsurfing.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström har redan tidigare varit informerad om situationen på Arbetsförmedlingen, men valt att inte göra något åt saken. Enligt uppgifter till Aftonbladet har regeringen hållit tyst för att man velat undvika skandaler inför valet nästa år.

Om så skulle vara fallet är det häpnadsväckande. Jobben är Sveriges viktigaste politiska fråga och regeringen har lämnat över den till en generaldirektör som själv haft svårt att hålla sig på jobbet.

Hon kommer inte på möten och under ett år har hon rest runt hela jorden från Dominikanska Republiken till Kina och Taiwan. Frågan är hur många gånger hon varit i Trollhättan?

Missnöjet med Angeles Bermudez-Svankvist sträcker långt tillbaka i tiden. Arbetsförmedlingens ledning har fått svidande kritik i en enkät som fackförbundet ST gjort bland förmedlingens chefer tidigare i år. 

Nästan hälften av cheferna hade inget förtroende för sin chef.

85 procent upplevde att de blev detaljstyrda.

61 procent ansåg att ledningen inte var intresserad av dialog.

Nära 80 procent kände sig inte delaktig i myndighetens beslut.

44 procent tyckte att ledningen inte visade förtroende för dem.

Angeles Bermudez-Svankvist har satt arbetslösa på hokus-pokus-kurser i stället för att förmedla arbeten till dem. Hon har administrerat regeringens arbetslinje och det är möjligt att hon varit lojal. Att arbetsmarknadsminister Hillevi Engström valt att blunda för vanstyret av Arbetsförmedlingen avslöjar bara regeringens verkliga syn på sysselsättningspolitiken. Att man struntat i de arbetslösa.

Angeles Bermudez-Svankvist borde förmodligen avgått för länge sedan. De senaste uppgifterna gör situationen på Arbetsförmedlingen akut och därför måste regeringen agera.

Förtroendet för Arbetsförmedlingen måste återupprättas.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.