Mejla

Anders Lindberg

Rätten att bära slöja är värd att försvara

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Hijabuppropet sätter fingret på den strukturella rasismen

Överfall Natten mellan fredag och lördag överfölls en höggravid kvinna i Farsta. Gärningsmannen slet av henne sjöjan och slog henne medvetslös mot en bil.
Foto: Foto: P-O SÄNNÅS
Överfall Natten mellan fredag och lördag överfölls en höggravid kvinna i Farsta. Gärningsmannen slet av henne sjöjan och slog henne medvetslös mot en bil.

Egentligen uttrycker Gudrun Schyman det enklast: " Alla har rätt att bestämma över sin kropp."

Schyman, och övriga talespersoner för Feministiskt initiativ skriver i ett pressmeddelande att de: "... står sida vid sida med de systrar som utsätts för hatbrott och vi står upp för religionsfriheten i Sverige.". Det behöver inte vara mer komplicerat än så.

I fredags angreps en gravid kvinna i Stockholmsförorten Farsta. Hon fick sin slöja, hijab, avsliten och gärningsmannen dunkade hennes huvud i en bil så hon svimmade.

Ingen isolerad händelse

Det som hände i Farsta är ingen isolerad händelse, utan ett led i ett allt råare samhällsklimat riktat mot svenska muslimer. För bara några år sedan beskrev Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson muslimer som det största hotet mot Sverige sedan andra världskriget.

I går uppmanade flera debattörer på Aftonbladet debatt alla "...medsystrar i Sverige – religiösa som icke-religiösa" att idag ta på sig slöja i solidaritet med de muslimska kvinnor som dagligen råkar ut för det islamofoba hatet.

Gensvaret är mycket stort och flera kända kvinnor som Veronica Palm (S) och Åsa Romson (MP) har deltagit i aktionen. Det är viktigt, antirasism är allas ansvar som inte får reduceras till en fråga bara för de som själva är främlingshatets offer.

Det handlar om politik

Det är bra att vi pratar om rasismen. Att enskilda människors erfarenheter av diskriminering och våld står i centrum är en bra början. Nu behöver vi ta steget till att förändra politiken.

I gårdagens debattartikel skriver skribenterna "Polisen larmades tre gånger innan de till slut dök upp, och väl på plats menade de att det inte fanns tillräckliga grunder för att utreda händelsen."

Det är ett fullkomligt oacceptabelt bemötande. Hatbrott måste prioriteras betydligt högre.

Rasismen är strukturell

Sverige är tyvärr på många sätt ett rasistiskt samhälle. Att vara vit ger självklara privilegier som en icke-vit ofta får arbeta stenhårt för. Svenskar som är muslimer möter ständigt fördomar och hinder i sin vardag. Detta är egentligen inget nytt. Men att Hijabuppropet sätter fingret på denna strukturella rasism får förhoppningsvis fler att öppna ögonen.

Debatten i sociala medier idag har varit spretig. Det är naturligt, slöjan representerar olika saker för olika människor. Men religionsfrihet är faktiskt både rätten tro vad man vill och visa att man gör det.

Alla måste faktiskt få bestämma över sin egen kropp och sina egna kläder. Det borde inte vara så dramatiskt.

Av: Anders Lindberg

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN