Mejla

Eva Franchell

Det borgerliga utanförskapet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

”Det är Kristdemokraterna som får administrera den sociala utslagningen”

ALLT FLER SLÅS UT Regeringen gick till val på att minska utanförskapet – i stället blev det tvärtom.
ALLT FLER SLÅS UT Regeringen gick till val på att minska utanförskapet – i stället blev det tvärtom.

I Kristdemokraternas Sverige ökar hemlösheten.

34 000 människor saknar eget hem. De bor på soffan hemma hos släkten, på härbärgen, campingplatser eller i värsta fall i en portuppgång. I går presenterade Social­styrelsen de bistra resultaten av den kristdemokratiska politiken.

Närmare 2 000 barn har vräkts. I många kommuner har vräkningarna av barn ökat, trots att barnminister Maria Larsson aviserade nolltolerans.

Körde över experterna

2010 tillsatte hon en expertgrupp som presenterade en rad förslag som kunde ha skyddat barnen: en förstärkning av social­tjänstlagen med starkare barnrättsperspektiv och en särskild vräknings­bestämmelse var bara några av dem.

Men Maria Larsson körde över sina experter. Nu skickar hon i stället ut den kristdemokratiske hemlöshetssamordnaren Michael Anefur som ska tala kommunerna till rätta. De kan behöva ”stöd och hjälp”, som Maria Larsson uttrycker det i Ekot.

Hon tror alltså att Anefur kan prata bort orättvisor, fattigdom och den yttersta form av social utslagning som hemlösheten faktiskt är.

Låter marknaden styra

I Sverige står 400 ungdomar utan bostad, men de räknas inte som hemlösa förrän de har fyllt 20 år. De har rymt från våldsamma hem eller kastats ut och tvingas nu flytta runt mellan olika kompisar. Men samhället förmår inte ens att hjälpa dessa hemlösa ungdomar.

Bostadsbristen är störst i storstäderna, men trots det har bostadsbyggandet minskat. Med allt fler bostadsrätter blir det färre hyreslägenheter kvar till de som saknar förmögenhet. Men ändå låter den kristdemokratiske bostadsministern Stefan­ Attefall marknaden styra.

Hyresvärdarna kan ställa allt högre krav på hyresgästerna. De måste ha fast inkomst, referenser och vara utan betalningsanmärkningar, annars blir det inget­ kontrakt.

Den som uppbär försörjningsstöd kommer inte i fråga.

Arbetslösa blir hemlösa

Socialstyrelsens rapport visar att det är vanliga medborgare som nu förlorar sina bostäder. De har inga missbruksproblem, inga psykiska sjukdomar, men de saknar oftast inkomst.

Regeringen valdes en gång för att den lovade att minska utanförskapet. I stället har det blivit precis tvärtom, arbetslösa har blivit hemlösa.

Det är Moderaterna som ökat utanförskapet, men det är Kristdemokraterna som får administrera den sociala utslagningen. Det må vara dyrare vård, utslagning av gamla eller att barn vräks för att deras föräldrar är arbetslösa.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Franchell