Mejla

Eva Franchell

Hon blir en bra utrikesminister

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sverige har haft ett antal framgångsrika kvinnliga utrikesministrar, exempelvis Karin Söder, Margaretha af Ugglas, Lena Hjelm-Wallén och Anna Lindh. Margot Wallström kan nu bli nästa i raden.
Sverige har haft ett antal framgångsrika kvinnliga utrikesministrar, exempelvis Karin Söder, Margaretha af Ugglas, Lena Hjelm-Wallén och Anna Lindh. Margot Wallström kan nu bli nästa i raden.

LEDARE

4 JUNI 2012. Utrikespolitik

Hillary Clinton har lämnat ­Sverige.

Resan kan ses som ett sista ärevarv för USA:s utrikesminister. Hillary Clinton har aviserat att hon inte tänker fortsätta efter ­valet i höst även om bossen ­Barack Obama blir återvald.

Det finns de som hoppas att hon i stället siktar på presidentvalskampanjen 2016. Det är inte omöjligt. Att hon då skulle närma sig 70-årsstrecket är inget hinder i det mer åldersliberala USA. ­Redan i dag är hon faktiskt USA:s allra populäraste politiker.

Står över hemmagnället

Utrikesministrar blir ofta populära. De står liksom över allt vanligt hemmagnäll.

Precis som USA har Sverige haft ett antal framgångsrika kvinnliga utrikesministrar: Karin Söder, Margaretha af Ugglas, ­Lena Hjelm-Wallén och givetvis Anna Lindh. (Sedan gick det sämre för Laila Freivalds, men hon hann väl inte ens komma in i jobbet.)

Pinsamt grabbigt

I går kväll satt en ny möjlig ­utrikesminister i ”Agendas” tv-studio. Margot Wallström har kommit hem till Sverige och meddelar att hon är öppen för förslag från Socialdemokraterna. I mer än tio år han hon rört sig mellan EU-kommissionen och FN. Hon har skaffat sig den erfarenhet som krävs för att bli en bra utrikes­minister.

Det är klart att Stefan Löfven måste vara öppen för den inviten.

Han behöver starka kvinnliga ministerkandidater. Under sina utlandsår har Margot Wallström säkert skaffat sig ett bättre självförtroende än vad hon hade när hon en gång turnerade med ­Göran Persson. Det var i valrörelsen 1998 grabbige Göran Persson skulle matchas av den mildare Margot Wallström.

En del av oss minns hur pinsamt det var. Margot Wallström fick knappt en syl i vädret och när hon till slut fick ordet satt Göran Persson och gäspade.

Kan tillföra miljötänk

Sedan dess har hon valt att ­arbeta utomlands och hon har ­meriterat sig som få. Margot Wallström var en mycket framgångsrik miljökommissionär. Nu kan hon tillföra det moderna miljötänk som Socialdemokraterna så väl behöver. 

Hon har aldrig velat bli parti­ledare och det kanske handlar om självinsikt. Som Stefan Löfvens framtida utrikesminister passar hon i vilket fall. Hon har pondus nog för att ta sig fram på den internationella arenan och hon skulle alldeles säkert bli väldigt populär.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Franchell