Ledare

Han kan bli Reinfeldts mardröm

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Partiet, politiken och så ­valet. Stefan Löfven har tre stora utmaningar framför sig. Ledarsidan har kartlagt hans möjligheter att klara jobbet.

Det blir många plus, men också några minus.

Fredsmäklare

Betyg: 1 av 5 plus Stefan Löfven har stått utanför de mest intensiva partistriderna. Han var en av de sista som försvarade Håkan Juholt och kan därför aldrig ­anklagas för att vara kuppmakare.

Traditionell förnyare

Betyg: 1 av 5 plus Som fackföreningsledare representerar han traditionen inom Socialdemokratin. Har dock aldrig varit främmande för okonventionella lösningar på dagens problem. Tänker framåt.

Svetsare

Betyg: 1 av 5 plus Började sin bana på verkstadsgolvet. Det sticker ut bland alla broileruppfödda yrkespolitiker. Traditionella socialdemokratiska väljare kan känna igen sig i honom. Stefan Löfven kan bli Fredrik Reinfeldts mardrömsmotståndare.

Samarbetsman

Betyg: 1 av 5 plus Som ordförande i IF ­Metall har Stefan Löfven förhandlat med kapitalet. I ett politiskt klimat där det kommer att krävas allierade kan det vara en avgörande erfarenhet.

Ledare

Betyg: 1 av 5 plus Har under åratal lett och företrätt en stor och stöddig organisation. Sätter sig i respekt utan att hindra andra från att utvecklas. Har dessutom redan granskats i offentligheten och har sannolikt inga skelett kvar i garderoben.

Utanför

Det går att leda ett parti utan att ha en riksdagsplats. Men går det också att ­leda ett regeringsalternativ från partihögkvarteret?  Att ­vara socialdemokratisk ledare är att i varje ögonblick vara kandidat till regeringschefsposten.

Gubbig

Socialdemokraterna får ännu en vit medelålders man i ledningen. Carin Jämtin sitter kvar, men vilka andra kvinnor kan han lyfta in på viktiga poster?

Oerfaren

Saknar politisk rutin. Politik är på många sätt ett annat spel och han kommer att prövas hårt innan han lärt sig reglerna.

Problematisk

Har varit positiv till både kärnkraft och EMU. 

Förutsägbar

Ännu en partiledare som gillar Bruce Springsteen och Ulf Lundell. Gäsp.

Ledarredaktionen

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!