ÅSIKT

Utförsäkringen av sjuka upphör

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Försäkringskassan får mer resurser. Det bryter inte utvecklingen mot högre ohälsotaö- Men de sjuka slipper bli utförsäkrade.

avIngvar Persson

LEDARE

Bland alla kontroversiella beslut den förra regeringen fattade utgör stup­stocken i sjukförsäkringen ett alldeles eget kapitel. Den borgerliga politiken gick ut på fasta tidsgränser och stegvis hårdare tryck på de sjuka. Till slut – normalt efter två och ett halvt år – åker man helt enkelt ur försäk­ringen.

Resultatet kan beskrivas i siffror. Sedan systemet fick fullt genomslag vid nyår 2010 har omkring 100 000

människor utförsäkrats. Många blir så småningom sjukskrivna på nytt.

System utan verklighetskontakt

Resultatet kan också beskrivas som människoöden. Sedan stupstocken genomfördes har sjuka människor förnedrats i ett system utan kontakt med verkligheten eller utrymme för mänsklig hänsyn.

Politiken har dessutom misslyckats med att uppnå sitt egentliga syfte, att spara pengar. Trots de hårdare tagen har sjuktalen ökat ända sedan år 2010 – samma år som utförsäkringarna började slå igenom.

Nu avskaffas stupstocken. Den första februari nästa år ska den vara borta. Det innebär inte att socialförsäkringsminister Annika Strandhäll kan slå sig till ro. Att utförsäkringarna upphör betyder inte att sjuktalen blir lägre, och det dämpar inte kostnaderna. För att åstad­komma det ­behövs nytänkande.

Kommer kräva insatser

Det finns förslag i budgeten. Försäkringskassan får höjda anslag för att kunna ge människor bättre stöd i kampen för att komma tillbaka till arbete. Det är en början. Ändå ska ingen inbilla sig att några ­extra tjänstemän på Försäkringskassan kan bryta utvecklingen mot allt högre ohälsotal eller allt högre kostnader. Det kommer bland annat att kräva insatser för en bättre arbetsmiljö, och för en effektivare rehabilitering.

Sjukförsäkringen och ohälsan står kvar som stora politiska utmaningar de kommande åren. Men nu får vi i alla fall ett slut på utförsäkringen av människor som är sjuka.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

ARTIKELN HANDLAR OM