ÅSIKT

Kan M lova ett konsultstopp?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: SVENSKA DAGBLADET TT NYHETSBYR?N

Moderaterna har varit skoningslösa i sin kritik av Peter Hultqvists (S) pressekreterare Marinette Nyh Radebo som abrupt fick sluta efter att DN för två veckor sedan avslöjade kopplingar till försvarslobbyn.
Efter DN:s artiklar granskade Försvarsdepartementet frågan och kom fram att Marinette Nyh Radebo på två punkter brutit mot de etiska riktlinjerna. Dels har hon har hållit ett föredrag om hur man påverkar politiker och dels tog det för lång tid innan hon avvecklade den konsultverksamhet hon bedrev innan hon började i regeringskansliet.
Händelsen väcker principiellt intressanta frågor kring hur partierna rekryterar personer till positioner i regeringskansliet som statsekreterare, politiskt sakkunniga och pressekreterare.

Det finns inga lagregler för detta och politikerna kan i princip göra som de vill. Inom näringslivet finns ofta karensregler för befattningshavare på nyckelpositioner. Att gå från att vara VD i ett företag direkt till en konkurerande verksamhet är då inte möjligt. Men att gå från att vara läkemedelslobbyist till politiskt sakkunnig på socialdepartementet är inga problem. Media orkar sällan granska de politiska staberna och du behöver inte ens redovisa offentligt vilka intressen du tidigare arbetat för. Detta är ärligt talat ingen bra ordning.
Moderaterna har på ett föredömligt sätt lyft fram problemen efter DN:s granskning. Men de borde även ta chansen att leva som de lär.
Kan Ulf Kristersson (M) lova att Moderaterna inte själva kommer att fylla regeringskansliet med konsulter från diverse särintressen vid ett regeringsskifte? Och om någon skulle råka bli anställd, kan allmänheten få veta vilka kunder de haft tidigare?

avAnders Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM