ÅSIKT

Reinfeldt utmanar Sahlin

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

- men vad säger han egentligen?

Säga vad man vill om Fredrik Reinfeldt, han är i alla fall inte rädd för att utmana invanda föreställningar i sitt eget parti.

Välfärden går före värnskatten, sade han i sitt inledningstal på partistämman i Gävle.

Målet för Reinfeldts moderater är nu att vinna över kvinnorna i den offentliga sektorn. Han talade länge och varmt om alla de kvinnor han mött under sina besök i den offentliga sektorn sedan valsegern förra året. Han beskrev deras stress och känsla av maktlöshet. Han talade om hur arbetsgivarna (de offentliga arbetsgivarna) sviker i ansvar.

Men han beskrev också hur mycket bättre det varit på de arbetsplatser där personalen fått mer att säga till om. Där chefen är synlig och närvarande, inte en anonym byråkrat på kommunalkontoret.

”Här ligger framtiden, och den är öppen för det parti som har förmågan att se de här grupperna.”

Det låter bra. Nästan som debatten om självförvaltning i SSU för 25 år sedan. Och det är antagligen rätt tänkt. Välfärden, och de som jobbar i den, är framtiden. Där kommer socialdemokraterna få något att bita i. Mona Sahlin måste hitta egna svar på hur välfärden ska utvecklas och bli bättre.

Men exakt hur har Reinfelt tänkt sig att lösa problemen? Han besvarade inte den frågan i sitt tal. Berörde inte ens vad svaret skulle kunna vara.

Alltså får man titta på praktiken.

Ta det barnsjukhus som nu ska etableras i Stockholm som exempel. Ett sjukhus som ska drivas med pengar från privata försäkringar. Det blir en gräddfil i vården för den som har råd. Det lockar läkare och annan personal från en offentlig vård som redan har svårt att hitta folk.

Sånt kommer vi få se mer av framöver.

Ett segregerat vårdysstem där den med fetast plånbok tar för sig?

Är det framtiden?

Och hur ska det betalas? Just nu är Sveriges ekonomi lysande och Reinfeldt talade om att sänka skattetrycket radikalt och ändå satsa mer på välfärden. Men vad händer när konjunkturen svänger? Vart ska pengarna då tas då till skola, vård och omsorg. Är han beredd att höja skatterna då? Knappast.

Reinfeldt talade dessutom extremt raljant om plusjobben och andra socialdemokratiska insatser för att hjälpa de som har svårt att hitta en plats på arbetsmarknaden. Han glömde att plusjobben många gånger handlade om att underlätta verksamheten i just den offentliga sektorn och samtidigt en chans för arbetslösa att få in en fot. I den raljanta tonen lös de gamla moderaterna igenom.