Ledare

Moderaterna mot nya mål

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

JOBBA JOBBA JOBBA Statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg förstärker arbetslinjen.
JOBBA JOBBA JOBBA Statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg förstärker arbetslinjen.

LEDARE

1 december 2007. Startskottet för arbetet med alliansens valmanifest 2010 har gått. I går presenterade statsminister Fredrik Reinfeldt moderaternas arbetsgrupp för ”jobb, välfärd och kunskap”. Den leds av finansminister Anders Borg och ska presentera sina förslag i februari 2009.

Målen är allmänt hållna. Den ekonomiska tillväxten ska öka. Antalet sysselsatta ska bli mellan 100?000 och 200?000 fler. Kvaliteten i välfärden ska bli bättre. Utbildningssystemet ska hålla hög internationell klass. Statsfinanserna ska vara sunda och uthålliga. Välfärden ska klara utmaningen från demografin och kunskapen ska klara utmaningen från globaliseringen.

Fler ska jobba

Medlen är typiska för Reinfeldts och Borgs ”nya moderater”. Jobbskatteavdraget ska förstärkas. Det ska bli ”mer lönsamt att arbeta” för låg- och medelinkomsttagare. Arbetsgivaravgifterna och bolagsskatten kan sänkas. Förändringarna (läs försämringarna) i socialförsäkringarna ska utvärderas. Arbetsgruppen ska ”överväga vilka ytterligare steg som kan vara påkallade för att förstärka arbetslinjen i socialförsäkringarna”.

Ingen solidaritet

Bäva månde de arbetslösa och sjuka. Adjö rättvisa och solidaritet. Moderaterna fortsätter att skapa klyftor mellan de som jobbar och de som av olika anledningar inte kan göra det. Verklighetsbilden ”de som gör rätt för sig” mot ”de som är lata” hamras in.

Moderaterna har en smal syn på kunskap. De talar om bättre pedagogik i förskolan och högre kvalitet i den högre utbildningen. Studietiden ska ”kortas” och ”genomströmningstiden öka” så att studenter fortare kommer ut i arbetslivet. Moderaterna nämner över huvud taget inte vuxenutbildningen. Kanske inte så konstigt, med tanke på att regeringen slaktar komvux. Moderaternas tal om ”livslångt lärande” blir parodiskt.

Parodisk är också arbetsgruppens uppgift att förbättra arbetsmiljöpolitiken. Regeringen lägger som bekant ner Arbetslivsinstitutet. Inte heller Fredrik Reinfeldts ambition att öka kvinnornas förvärvsarbete är trovärdig. En regering som inför vårdnadsbidrag, alltså ger fickpengar åt familjer som låter mamma stanna hemma, motverkar jämställdheten i arbetslivet.

M tappar väljarstöd

Arbetsgruppen ska bygga vidare på moderaternas, enligt egen utsago, framgångsrika politik. Regeringen minskar utanförskapet och får människor i arbete, hävdar Reinfeldt. Synd för honom att det inte syns i opinionssiffrorna. Gapet mellan blocken är historiskt. Oppositionen leder med hela 19 procent. Moderaterna tappar väljare i hög takt.

Reinfeldt försöker skoja bort det. ”The only way is up, liksom”, säger han. Regeringens problem är väl snarare att den enda vägen verkar vara neråt.

ÅP

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Politik

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik