Högerns hyckleri och Kristina från Duvemåla

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Fredrik Reinfeldts politik har lett till massflykt från a-kassan. Den har gjort att de rikaste har fått det bättre, på bekostnad av sjuka och
arbetslösa.”

Det var inte så att hon var nöjd med livet medan hon var kvar i Sverige. Inte så konstigt, i tider av svält och armod. Men när Kristina, Vilhelm Mobergs hjältinna i Utvandrarsviten, väl var framme i Amerika glömde hon de svåra dagarna. Då var allt hon mindes av Småland ljusa sommarkvällar och smaskiga astrakaner.

Det blir lätt så när man åker utomlands. Det är lätt att vara stolt över Sverige då, oavsett om man är moderat, socialdemokrat eller smålänning. Världens mest jämställda land, dagis, fred på arbetsmarknaden och avgiftsfri utbildning för alla.

Eller jämlikhet, rent av. I går skrev Fredrik Reinfeldt stolt i en debattartikel: ”Vi har i Sverige inte de djupa klyftor som i andra samhällen skapar sociala spänningar”.

Det låter fint. Det är dock värt att minnas att detta kommer från mannen vars politik lett till att barnfattigdomen ökat med 50 procent sedan 2006 och att klyftorna växer i allt snabbare takt.

Artikeln var en del av Fredrik Reinfeldts pr-resa till det ekonomiska toppmötet i Davos. Han är där för att sälja ”Den nordiska modellen”, som står högt i kurs just nu, eftersom Norden klarat sig bra genom

finanskrisen.

I artikeln citerar statsministern den ekonomiska samarbetsorganisaiton OECD som förra veckan jämförde svensk ekonomi med Pippi Långstrump. Precis som regeringen gillar OECD resultatet av den svenska modellen: låg arbetslöshet, få konflikter, hög tillväxt. Precis som OECD ogillar man hur den är uppbyggd.

Fredrik Reinfeldts politik har lett till massflykt från a-kassan. Den har gjort att de rikaste fått det bättre, på bekostnad av sjuka och arbetslösa. OECD vill gå ännu längre, med sänkta löner och försvagat anställningsskydd.

Vad OECD och regeringen inte verkar ha förstått är att trygga löntagare och starka fack är en förutsättning för fred på arbetsmarknaden, och att det inte går att samtidigt älska jämlikhet och föra en politik som ökar klyftorna. Det hänger helt enkelt inte ihop.

En av ordförandena på toppmötet i Davos var Jacob Wallenberg, ordförande för Investor. Han har skrivit förordet till rapporten ”The nordic way”, som hyllar fack och företag i Norden för att de tar sitt sociala ansvar. Inget fel med det. Problemet är bara att samme Jacob Wallenberg nyligen beviljade Investors vd Börje Ekholm 110 miljoner i bonus.

Kristina kom aldrig tillbaka till sitt älskade Duvemåla, utan dog i Amerika. Hennes drömbild av Småland förblev intakt. För Reinfeldt, Borg och Wallenberg blir det svårare.

Att slå blå dunster i börs-vd:ar från främmande land är en sak. Att möta väljare, media och aktieägare betydligt svårare.

Tur är väl det.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.