ÅSIKT

Irans järnnäve tappar greppet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Lägg namnet på minnet. Azadi­torget i Teheran. Händelser minns man ofta genom platser. Berlinmurens fall symboliserar Östeuropas frigörelse. Himmelska fridens torg är symbol för den kinesiska regimens förtryck. Tahirtorget för Egyptens frihet.

Protesterna i Iran i går var utlysta till 12.30 svensk tid. De började något tidigare med att den iranska statstelevisionens hemsida släcktes ner av hackare.

I Teheran var målet att gå mot Azadi­torget, eller frihetstorget som det heter i översättning.

Protesterna sker på ytan i solidaritet med demokratirörelserna i Tunisien och Egypten. Rörelser hyllade av den iranska regimen.

En regim som nu gör allt för att stoppa den inhemska demokratirörelsen.

Oppositionsledarna Mir Hossein Mousavi och Mehdi Karroubi är satta i husarrest. Aktivister fängslas. Tårgas mötte demonstranterna.

Den gröna rörelsen, som oppositionen kallas, har inte demonstrerat på detta sätt sedan protesterna mot fuskvalet 2009. Då gavs president Mahmoud Ahmadinejad ytterligare en mandatperiod.

Det viktigaste för den iranska oppositionen var i går att bryta rädslan.

Genom att trotsa förbudet att demonstrera visar de att regimen inte längre har full kontroll.

Den iranska regimen är den värsta formen av diktatur. Den har effektivt bekämpat alla försök till demokratisering och politiska förändringar. Med våld och avrättningar när så behövts.

Det hårdföra Revolutionsgardet slog med en järnnäve ner protesterna vid senaste presidentvalet.

Men aktivisterna verkar inte längre rädda. De fortsätter trots våldet. De har sett diktaturerna i Tunisien och Egypten falla. Ett annat Iran är möjligt.

Azaditorget är symbolen för frihet.

I morgon, eller nästa vecka, kan de nå fram.

Aftonbladet
Anders Lindberg