Daniel Swedin

Dags att stå för din historia, Reinfeldt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Det Moderaterna sysslar med är både ohederligt och oanständigt”

PROTEST Vid en medaljceremoni under sommar-OS i Mexiko 1968 protesterade de amerikanska idrottsmännen Tommie Smith och John Carlos mot hur svarta behandlades i USA. Enligt Moderaternas nya historieskrivning kanske de också var med?
PROTEST Vid en medaljceremoni under sommar-OS i Mexiko 1968 protesterade de amerikanska idrottsmännen Tommie Smith och John Carlos mot hur svarta behandlades i USA. Enligt Moderaternas nya historieskrivning kanske de också var med?

Vid det Moderata ungdomsförbundets stämma i Göteborg den 21 november 1980 talade partiets dåvarande ledare Gösta Bohman om Moderaternas syn på samhället och hur det borde reformeras. Men han la in en brasklapp:

”Vi kan ha fel. Låt oss vara ödmjuka nog att erkänna det”.

I helgen kallade Gösta Bohmans parti till stämma i Örebro för att tråckla ihop ­Moderaternas historia med den politiska förnyelse som varit den nuvarande ledningens politiska projekt sedan 2005.

Bestämde historien

Ödmjukhet var inte ordet för dagen.

På en partistämma brukar man bestämma vad man ska göra i framtiden. Moderaterna beslutade i stället vad de gjort i historien.

I det nya idéprogrammet påstår Moderaterna att man var emot den sydafrikanska rasåtskillnadspolitiken under slutet av 1900-talet. Det offentliga Sverige brast ut

i ett samlat gapskratt. Moderaterna? Apart­heidmotståndare? Visst, efter 1965 kritiserade man rasismen i Sydafrika, men officiellt vägrade man ställa sig bakom sanktioner mot apartheidregimen och man var konsekvent emot det svenska stödet till ANC.

Det är förstås lätt att skoja om det, men förflyttningen förtjänar att tas på allvar. Det Moderaterna sysslar med är både ohederligt och oanständigt.

Det slutar inte vid lögnerna om apartheid.

Skryter om välfärdsmodellen

Det nya idéprogrammet gör även gällande att Moderaterna – Fritiof Domös gamla Högerparti – var arkitekterna bakom den svenska välfärdsmodellen. Rösträtten och jämställdheten fick vi också till skänks av högern, om man ska lita på idéprogrammet.

Det ska man inte.

Det räcker med att man slår upp en ­historiebok för att informera sig om att Moderaterna varit för dödstraff, men emot a-kassan, allmänna sjukförsäkringar, barnbidrag och pensionssystem.

Märkligast i Moderaternas metamorfos är att de inte tycks begripa att det faktiskt finns levande människor som minns att de var emot fem veckors semester, 40 timmars arbetsvecka, fri abort och partnerskap för homosexuella.

Hade fel om apartheid

Moderaterna är inte det partiet i dag, och det finns ingen som på allvar hävdar att partiet vill avskaffa kvinnlig rösträtt för att man var emot det 1918. Men det minsta man kan begära av ett parti som smickrar sig med att företräda någon sorts allmänintresse och ”bär ansvar”, är att de i anständighetens namn står för vilka de varit.

Att anpassa partiet till samtiden är en sak, att revidera historien en annan. ­Moderaterna hade fel, om apartheid och om välfärdsstaten.

De vet om det, men 2011 är de inte ­ödmjuka nog att erkänna det.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ämnen i artikeln