Mejla

Eva Franchell

Jakt är den nya golfen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Männen drar sig längre in i skogen. Bilarna blir större, kläderna grövre och attributen allt mer drastiska. Förr var det klubba, nu är det gevär.

Kungen, Jan Guillou, Leif GW Persson, Anders Borg, ja till och med Göran Persson har tagit jägarexamen. Männen med makt har lämnat klubbhuset och avhandlar numera sina affärer vid slaktboden.

Det kanske säger en del om vilken tid vi lever i.
 

Jägarna blir bara fler och från och med den tionde oktober kan vi räkna med förhöjd frånvaro på kontoren i centrala Stockholm. Då börjar älgjakten i skogarna runt huvudstaden.

Det brukar sägas att pappaledigheterna ökar under älgjakten. Nu finns det inga belägg för att det är sant, men blotta misstanken räcker.

Helt klart är i varje fall att många män tar ut sin föräldraledighet under sommaren eller till jul. De passar på att vara med barnen när verksamheten på jobbet ändå är låg. På så sätt riskerar de inte att komma efter i karriären.

Föräldraledigheten infördes för snart fyrtio år sedan och sedan dess har andelen pappalediga ökat i snigelfart. I dag tar papporna ut drygt 23 procent av ledigheten vilket innebär att kvinnorna tar resten.
 

Med den här takten kommer det att ta ytterligare minst trettio år innan föräldrarna delar ansvaret för sina små barn. Det är beklämmande att ännu en generation kvinnor ska komma efter i karriär och löneutveckling.

Att ännu en generation barn ska lära sig sitta, krypa och gå utan att deras pappor är när­varande och kan se under­verken.

Det kommer alltså att ta nästan hundra år för svenska föräldrar att uppnå jämställdhet så att kvinnor och män kan förhandla om lön och arbetsvillkor på lika villkor.
 

Folkpartiledaren Jan Björklund kräver höjda lärarlöner redan i dag. Men har han någonsin funderat över varför lärarlönerna halkat efter?

Just det, 75 procent av lärarna är kvinnor.

När Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt för ett par månader sedan fick frågan kunde han inte ens redogöra för partiets inställning till föräldraförsäkringen. Partisekreteraren Carin Jämtin fick rycka in och rädda honom; partiet har stannat vid en tredelning, en del till mamman, en del till pappan och en del att fritt disponera.

Två tredjedelar till mamman alltså.
 

I helgen har de Socialdemokratiska kvinnorna förbundsmöte. Förbundet har länge krävt att föräldraledigheten delas i två delar, halva till mamman och halva till pappan. Hittills har partiet uppenbarligen inte lyssnat på sina kvinnor.

I dag väljer S-kvinnorna ny ordförande. Hoppet får stå till henne, hon måste höja rösten så att Håkan Juholt hör. Ja, så att den bär hela vägen fram till jaktlaget i slaktboden någonstans långt in i skogen.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN