Ledare

Palestina – ett steg närmare

Av: 

Anders Lindberg

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

hyllas Mahmoud Abbas får applåder efter att ha talat inför FN:s generalförsamling i samband med Palestinas ansökan om medlemskap.
hyllas Mahmoud Abbas får applåder efter att ha talat inför FN:s generalförsamling i samband med Palestinas ansökan om medlemskap.

LEDARE

24 SEPTEMBER 2011. Frihet för Palestina

FN-skrapan i New York rasade inte i går. Den långa raden flaggstänger, med flaggor från alla världens stater, föll inte som dominobrickor. Jorden gick inte ens under.

USA och Israel har varnat i månader för vad som skulle hända om Palestina ansökte om medlemskap i FN.

I går lämnades ansökan in. Palestinas president Mahmoud Abbas talade i FN:s general­församling.

Outhärdlig situation

Det var enkelt, vanligt och värdigt. En diplomatisk gest från palestinierna. Ett samtal mellan likar. Fjärran från de bilder av självmordsbombare och brinnande bilar som ofta präglar medias bild av konflikten.

Ibland pratar man om vem som ”äger tiden” i en konflikt. Det är den som vinner på att den nuvarande situationen fort­sätter.

Så länge Israel utökar sina olagliga bosättningar på ockuperad mark äger de tiden. Steg för steg blir en framtida palestinsk stat mindre och fattigare på resurser.

Det är en outhärdlig situation för palestinierna. Inga förhandlingar pågår samtidigt som Israel systematiskt försämrar deras förhandlingsposition.

En riktig bedömning

När Palestinas president Mahmoud Abbas först tog upp frågan om FN-medlemskap var det som en väg ut ur denna återvändsgränd.

För att få i gång verkliga förhandlingar måste spelreglerna skrivas om.

Att frågan om palestiskt medlemskap i FN nu dominerar generalförsamlingen visar att Mahmoud Abbas gjorde en riktig bedömning.

Inte så att han äger tiden, men dödläget håller på att brytas. Och världsopinionen svänger.

I går slog USA:s förre president Bill Clinton fast att skulden för att det inte blivit något fredsavtal ligger hos den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu.

Det är ovanligt uppriktigt för att komma från en ledande amerikansk politiker, även om tidigare presidenten Jimmy Carter gått ännu längre. Han gav nyligen ut boken ”Palestina, fred – inte apartheid” och uppmanar Barack Obama att inte lägga in USA:s veto mot ett palestinskt medlemskap i FN.

Många bakom Palestina

Även i Europa har flera före detta ledare ställt sig bakom Palestinas FN-ansökan. Däribland Spaniens före detta premiärminister Felipe Gonzales, Frankrikes tidigare premiär­minister Lionel Jospin och Tysklands förre president Richard von Weizsacker.

Men bland USA:s och EU:s nuvarande ledare är bilden bistrare. Man trasslar, mörkar och försöker fördröja. Det är ovärdigt att väst reducerar sig till släpankare i en av vår tids viktigaste frågor.

Israels ockupation av Palestina inleddes för drygt 44 år sedan, i juni 1967.

I går togs ett viktigt steg mot att det inte ska bli 44 år till.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!