Ledare

Månfärd enklare än höjda skatter

Av: 

Katrine Marçal

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

I går tog rymdfärjan Atlantis farväl inför sin sista resa. Framöver kommer USA:s astronauter färdas med ryska rymdfärjor. Världen har förändrats. Och framför­allt har den västerländska super­makten inte råd. 90 000 miljarder­ kronor. Underskottet i de amerikanska statsfinanserna är astronomiskt.

President Obama använde rymdmetaforer i sitt tal till nationen i februari. Att lösa problemen i ekonomin var en utmaning i klass med när John F Kennedy bestämde att man skulle skicka en människa till månen.

2 augusti måste kongressen besluta om att höja skuldtaket, annars kan den amerikanska staten inte betala sina utgifter. Den konservativa Tea Party-rörelsen leder motståndet mot en höjning och det är märkligt hur den amerikanska högern plötsligt har börjat låtsas bry sig om statsfinanserna.

Runt millennieskiftet hade USA rekordstora överskott. Då räknade man på ett kumulativt överskott på 5,6 biljoner dollar mellan 2002 och 2011, givet att USA fortsatte på samma väg. Sedan kom George W Bush till makten. En 59-procentig ökning av utgifterna och två omgångar massiva ofinansierade skattesänkningar senare var USA inne på ett annat spår: käpprätt åt helvete.

Falska värdeökningar

Det finns knappt någon komponent i den amerikanska ekonomin som inte försämrades. Arbetslöshet: Upp! Inflation: Upp! Sparande: Ner! Ökningen av amerikaner utan sjukförsäkring: 5 miljoner! Landets 15 000 rikaste­ familjer lyckades däremot dubblera sina årsinkomster. Samtidigt som medelklassen blev fattigare.

Vem sa något om att vara emot fördelningspolitik?

USA är i dag på god väg att bli utproducerat, utexporterat och utinvesterat av Kina. Folk köpte övervärderade hus för billiga krediter och uppmuntrades att ta ytterligare lån för att finansiera ytterligare konsumtion som skulle driva tillväxten och i slutänden betalas för med värdeökningen på husen. En värdeökning som inte fanns.

Någon måste betala

Två tredjedelar av alla amerikanska företag betalade ingen statlig skatt 2005. Bank of America har inte betalat en dollar de senaste två åren. Samtidigt förfaller landets infrastruktur. De stora satsningar som Obama aviserade på området har fallit platt till marken. Ingen ekonomi kan konkurrera utan välutbildad arbetskraft och modern infrastruktur.

90 000 miljarder kronor är notan efter ett decennium av skattesänkningar, två krig och en ekonomisk kris orsakad av finanssektorn. Någon kommer att behöva betala.

Problemet är att vilken rymdoperation som helst är enklare än att höja skatterna i USA.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!