Mejla

Ingvar Persson

Lägg ner hela PPM-systemet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Slukar pengar Skulle omsorgen om dagens och morgondagens pensionärer stå i centrum vore det enda raka att skrota PPM-systemet.
Slukar pengar Skulle omsorgen om dagens och morgondagens pensionärer stå i centrum vore det enda raka att skrota PPM-systemet.

LEDARE

27 NOVEMBER 2012. Pensionssystemet

Om knappt två veckor, den 10 december, ska pensionsmyndigheten placera 33 miljarder kronor på drygt fem miljoner svenskars pensionskonton. Det är resultatet av årets insamling av premiepensionerna, 2,5 procent av lönesumman.

Den som vill kan genast gå in på sina personliga ”pensionssidor” och titta på årets resultat.

Den 10 december som något av en tidig julafton?

Tryggas av solidarisk politik

Det var nog i alla fall vad en del av de politiker som för snart 20 år sedan gjorde den stora pensionsöverenskommelsen hoppades. För handen på hjärtat, det är väl ingen som verkligen tror att systemets inslag av fondval, personliga ­konton och privat ångest skapades för att trygga framtidens pensioner?

Framtidens pensioner tryggas av människors arbete, en växande ekonomi och en solidarisk politik. Inte av enskilda människors försök att spekulera på börsen.

PPM-systemet är ett slags väldig uppfostringscirkel där svenska folket skulle få känna sig som investerare. Vi skulle, in på bara huden, förstå kapitalismens ­hårda vardag.

Borgerlig pedagogik i samhällelig ­skala.

Bra affär för ickeväljarna

För Socialdemokraterna blev PPM-systemet priset man fick betala för att skapa politisk stabilitet runt pensionssystemet.

Nu har pedagogiken inte riktigt fungerat. Trots otaliga moraliserande kampanjer för att få människor att välja ­fonder har fyra av tio svenskar sina pensionspengar hos fonden för ickeväljare, AP7 Såfa. Den heter faktiskt så.

Ickeväljarna har dessutom gjort en bra affär. De första tio åren fick de i genomsnitt fem procent högre avkastning än de som gjort ett aktivt val.

Svenska folket kommer inte att kasta sig över sina datorer för att granska sina pensionskonton den 10 december i år heller.

Systemet slukar dock pengar, alltså 33 miljarder bara i år. Det är pengar som skulle behövas i den riktiga inkomstpensionen. Den är nämligen underfinansierad. När det nya pensionssystemet infördes beskrevs möjligheten att skriva ner pensionsrättigheterna som en osannolik nödåtgärd. I dag vet vi att ”bromsen” ­redan slagit till, och att den kommer att slå till igen.

Pengarna från PPM-systemet skulle kunna vara en del av lösningar.

Socialdemokraterna föreslår nu ­genom sin talesperson i pensionsfrågor, Tomas Eneroth, försiktigt att en något mindre del av pensionspengarna ska användas för att leka spekulanter, och att pengarna i stället ska gå till pensioner.

Det kanske är priset för att bevara den politiska enigheten, men skulle omsorgen om dagens och morgondagens ­pensionärer stå i centrum vore det enda raka att skrota hela PPM-systemet.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ingvar Persson