Mejla

Eva Franchell

Alliansen premierar lärare i "fina" skolor

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Lärarna i välbeställda Bromma får högre löner än lärarna i Spånga.

Elever och lärare Nybohovskolan i södra Stockholm. Här får lärarna sämre lön än sina kollegor i välbeställda Bromma.

Orättvisorna i Stockholm fortsätter att öka. Staden har länge varit den borgerlighetens experimentverkstad och just nu är det skolbarnen som drabbas.

Ledningen i Stockholm har valt att premiera lärare i framgångsrika skolor. Alltså inte framgångsrika lärare utan framgångsrika skolor.

Det innebär att lärarna i Äppelviksskolan i välbeställda Bromma får en större löneförhöjning. Skolan är mest känd för att kronprinsessan en gång gick i där och än i dag anser utbildningsförvaltningen att den är en "välskött skola".

En annan skola som belönas är Adolf Fredriks musikklasser (där både Carola och Peter Jöback en gång gick). Även där får lärarna ett extra påslag.

Mindre kändistunga skolor är Nybohovsskolan i Liljeholmen och Sundbyskolan i Spånga. De anses inte vara lika "välskötta" och alltså får lärarna inte lika mycket i lönekuvertet.

I skolor där eleverna presterar bra resultat får lärarna 4,7 procents löneökning. I skolor där det går sämre på proven får lärarna bara 3,7 procent. Pengarna fördelas enligt ett komplicerat system där bland annat resultaten på nationella proven vägs in.

Allianspolitikerna i Stockholm tycker att det här avtalet är så bra att de för några veckor sedan skrev en hel debattartikel om att de "hedrar" det. De lovade att de skulle vara en mycket aktiv part för att tillsammans med skolan driva igenom de nya lärarlönerna.

Och resultatet ser vi alltså nu.

Fina skolor i välmående områden premieras medan skolor som har det tuffare får stå tillbaka. Det är alliansens syn på rättvisa det.

En duktig lärare som jobbar på en mindre "välskött" skola får sämre löneutveckling. Om hon jobbade kvar skulle hon kunna bidra till att lyfta skolans resultat, men sannolikt tröttnar hon och söker ett mer välavlönat jobb. Kvar finns eleverna och ytterst är det de som drabbas.

Bra lärare ska premieras och bra lärare som väljer att stanna kvar hos eleverna i en tuff skola ska ha extra mycket betalt. Det är rektorerna som kan bedöma lärarnas insatser och det är de som bör fördela potten.

Allianspolitikerna i Stockholm ska hålla fingrarna borta. De måste genast sluta att experimentera med barnens skolgång.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Franchell