Mejla

Kalle Sundin

Båstads tennisbanor kan inte vattnas med skumpa

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYR≈N

På söndag inleds Tennisveckan i Båstad. Vid sidan av Swedish Open-turneringen samlas samtidigt Sveriges festelit för att delta i ett champagnedrypande nattliv. Fiskebåtar byts mot yachter och nattklubbarna spenderar miljoner i förberedelser.

Tennistävlingen är en del av ATP-touren – Association of Tennis Professionals – men i Båstad pratar man skämtsamt om "Affärer, Tennis och Party".

Men i år ligger ett orosmoln över veckan – torkan håller på att förstöra tennisbanorna. Gruset behöver vatten för att uppfylla tävlingsstandard, men i Båstad råder bevattningsförbud på grund av bristen i kommunen. Arrangörerna har nu tvingats köpa in 150 kubikmeter vatten, skriver Helsingborgs Dagblad.

Kanske kan detta väcka ytterligare någons medvetande om klimatförändringarnas följder. Utöver tennisen påverkas andra kostsamma idrotter – golfbanorna torkar ut och det är brist på foder hos ridskolorna.

Boskap nödslaktas

Men mindre lyxsportande är det futtigaste av problemen som följer av torkan. Några som sedan länge vet hur de verkliga konsekvenserna ser ut är Sveriges bönder.

– Det är en exceptionell situation, sa Åsa Odell, vice ordförande för Lantbrukarnas riksförbund till SR.
Ett stort problem är bristen på foder och bete till djuren då spannmålsskörden väntas bli mycket mindre än normalt. Det leder till att boskap kan behöva nödslaktas, med stora ekonomiska förluster som följd.

Ber EU om hjälp

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht uppgav på en presskonferens under måndagen att han har kontakt med EU:s jordbrukskommissionär om möjligheter att få pengar ur EU:s krisfond.

Sverige måste också stärka sin egen beredskap för den här sortens somrar. Det behövs större offentliga resurser samtidigt som var och en måste ta sitt ansvar.
En och en halv mil från Båstad ligger Torekov. Där rapporterar norra Skånes vattenorganisation om att sommargästerna i lyxvillorna smygvattnar trots förbudet. Hur vore det om de bidrog lite i stället?

Båstads tennisbanor kan inte vattnas med skumpa. Inte böndernas fält heller.

avKalle Sundin

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Båstad

Torka

Jordbruk