ÅSIKT

ME-sjuka ska inte nekas sjukpenning

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Alex Oakenman

Upp emot 40 000 svenskar lider av den kroniska sjukdomen ME/CFS. Det är en fullständigt förfärlig diagnos eftersom den angriper själva orken att leva.
Symtomen är många. Trötthet som aldrig går över, smärta, sömnstörningar, magproblem och svaghet i musklerna är bara några av de tecken Vårdguiden räknar upp. Nyligen kunde vi läsa om ME-sjuka Camilla Lindskog som valde att sluta sitt liv på en klinik i Schweiz. Sjukdomen har också diskuterats sedan ett föräldrapar dödat sina döttrar för att sedan ta sina egna liv. I ett avskedsbrev skrev föräldrarna att de inte såg någon mening med livet på grund av flickornas sjukdom.

Finns inga botemedel

Det handlar om en oförklarlig utmattning som kräver långa läkarutredningar. Det finns egentligen inga botemedel, bara symtomlindring. Efter en lång rehabilitering kan patienterna dock bli lite bättre.

Man kan tycka att samhället borde sluta upp kring dessa ME-drabbade, men hittills har Försäkringskassan konsekvent avslagit alla med diagnosen. Den drabbar ofta kvinnor och har därför betraktats som en ny svb-sjuka. Ni vet kärringar som klagar på att det svider, värker och bränner. Egentligen är de bara lata!

Fördomsfull syn på kvinnor

Det är anmärkningsvärt att Försäkringskassan har haft en så fördomsfull syn på sjuka kvinnor. Trots långa läkarintyg har de regelmässigt skickats till Arbetsförmedlingen och det är en hårdhet som är svår att ta in.
Det var Alliansen som tvingade ut dessa sjuka människor ut på arbetsmarknaden. Om de borgerliga kommer till makten i höst kommer de att fortsätta sin hårda regim. Moderaterna vill spara ännu mer på sjukförsäkringen vilket kommer att innebära superhårda tag mot dem som till exempel drabbats av ME.

Är ingen låtsassjukdom

Att Socialdemokraterna och Miljöpartiet valde att upprätthålla samma hårda regelverk är närmast gåtfullt. Nu, några månader före valet sparkar man visserligen Försäkringskassans generaldirektör och ber Socialstyrelsen utreda ME/CFS-diagnosen. Men varför tog det så lång tid? Så mycket lidande?
Det handlar inte om någon låtsassjukdom eller modediagnos. Världshälsoorganisationen WHO har klassat ME/CFS som en neurologisk sjukdom som kan drabba kvinnor men också män och barn i alla folkgrupper och samhällsklasser i hela världen. Självklart ska samhället sluta upp kring dem som knappt orkar leva.

avEva Franchell