Ledare

Kom igen, Göran – EU stannar inte

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ett steg fram, ett steg bak Diskussionerna om Sveriges framtid i EU fortsätter. Göran Persson tar ställning till EU-fördraget först på toppmötet om två veckor.
Ett steg fram, ett steg bak Diskussionerna om Sveriges framtid i EU fortsätter. Göran Persson tar ställning till EU-fördraget först på toppmötet om två veckor.

LEDARE

”Vi måste reflektera över situationen”. Så svarade Göran Persson i går på frågor om EU-konstitutionens framtid. Statsministern vill vänta på toppmötet om två veckor innan han tar ställning till vad som ska hända i Sverige.

Regeringen gick ändå vidare med sin lagrådsremiss om EU-konstitutionen. Beslutet har fördelar. Flera jurister hävdar att avskaffad svensk vetorätt om brott och straff kräver två riksdagsbeslut med val emellan. Senast argumenterade Ulf Öberg grundligt för detta på Europaportalen.se. Det är viktigt att lagrådet får yttra sig om denna centrala fråga.

Ett nej med konsekvenser

Det politiska avgörandet kommer senare, när regeringen ska lägga fram en proposition. Om processen kommer så långt. Kanske väljer toppmötet att lägga konstitutionen i frysen och räddar därmed Göran Persson från inrikespolitiska problem. Åtminstone tillfälligt. Delar som är kontroversiella i Sverige, som försvarsavsnittet, kommer tillbaka när regeringscheferna så småningom hittar en ny väg.

Konstitutionen är i kris, men EU stannar inte. Visst får det dubbla nejet allvarliga följder. Länder på Balkan, liksom Ukraina och Turkiet, kan tappa tron på ett framtida EU-medlemskap. Kompromissen om stabilitetspakten undergrävs med nya ekonomiska spänningar som följd. Det blir svårare att balansera USA:s globala makt.

Meningsskillnader

Däremot fortsätter det dagliga arbetet. I går debatterade EU-ministrar arbetstider och terrorism, på måndag fortsätter förhandlingarna om tjänstedirektiv och kemikalieregler.

EU har gått för snabbt framåt, menade Göran Persson efter det franska nejet. Uppfattningen har inte hindrat rege-ringen från att nyligen anmäla svensk militär till EU:s insatsstyrkor, utan krav på FN-mandat. Ett av mandatperiodens viktigaste politiska beslut.

Problemet är inte att EU utvecklas för fort, utan att medborgarna och eliten har olika uppfattningar om vad som bör göras. Många fransmän och holländare protesterar mot arbetslöshet och avregleringar. Inget land kan lösa sådana problem på egen hand. Globaliseringens utmaningar kräver ett starkare EU.

Sverige betydelsefullt

Slutsatsen borde bli att öka tempot för ett socialt Europa, med bättre arbetsvillkor och ett försvar av den gemensamma välfärden. Istället vill britterna prioritera ”ekonomiska reformer”, i praktiken nya avregleringar, under sitt kommande ordförandeskap.

Här kan Sverige spela en viktig roll. Svaret på EU:s förtroendekris får inte bli mindre politik och mer marknad. Regeringen har framgångsrikt slagits för jobben och miljön på EU:s tidigare toppmöten. Nu är det tid att gå på offensiven igen. En bra början vore att skärpa kritiken mot EU:s tjänstedirektiv på måndag.

ME

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!