Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Anita, Annette

I Norge ser vi hur populismen dör

Jag tittar längtansfullt på Arbeiderpartiets valkampanj

Uppdaterad 2023-10-12 | Publicerad 2021-09-12

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jonas Gahr Støre

”Nå er det vanlige folks tur” är budskapet från Arbeiderpartiet, de norska socialdemokraterna, inför valet i morgon.

Och om man ska tro opinionsmätningarna så håller de norska väljarna med.

Efter åtta år av högerstyre under statsminister Erna Solberg ser det ut som att Arbeiderpartiet och dess ledare Jonas Gahr Støre har goda chanser att vinna.

Regerat i åtta år

Erna Solberg, partiledare för Høyre som är Norges motsvarighet till Moderaterna, har regerat sedan 2013 i koalition med lite olika partier.

Mest uppmärksammat i Sverige har Fremskrittspartiet, FrP, varit men de avgick i januari 2020 efter att regeringen beslutat ta hem en norsk IS-kvinna och hennes sjuka barn från ett läger i Syrien.

FrP beskrivs ofta som SD:s systerparti och de klarade tillslut inte de kompromisser som krävdes för att medverka i regeringen.

Sönderregerade

Idag framstår även Høyre som sönderregerade. Det är svårt att hitta någon egentlig framåtanda i partiet. Erna Solberg har fortfarande högt förtroende men ungefär var femte väljare har lämnat sedan förra valet 2017.

”Knockout” var rubriken när VG, Norges största tidning på nätet, presenterade sin sista opinionsmätning inför valet i fredags.

Och så en bild av Jonas Gahr Støre.

Ingen seger i förskott

I val ska man aldrig ta ut segern i förskott. Men i morgon kväll vet vi.

Varje nordiskt land har självklart sin egen politiska kultur och sina egna konfliktfrågor men man inspireras av varandra och trender är ofta gränsöverskridande.

Det finns just nu flera intressanta mönster. Om Jonas Gahr Støre vinner så kommer alla nordiska regeringar att ledas av vänstern, mitt i den mäktigaste högervågen sedan 80-talet.

Högerpopulismen haltar

Den tidigare så framgångsrika högerpopulismen haltar sig fram.

I Danmark har Dansk folkeparti i princip kollapsat. I Finland har Sannfinländarna genomgått en partisplittring och befinner sig sedan flera år i opposition. Och i Norge ligger FrP på historiskt låga 11,5 procent i de senaste mätningarna.

Endast Sverige sticker ut där Jimmie Åkesson dominerar det politiska landskapet och har skaffat sig rollen som borgerlig kungamakare. Men även detta kan komma att förändras.

Senterpartiet

En annan parallell till Sverige och Finland är att en av Jonas Gahr Støres tilltänka samarbetspartners är Senterpartiet, alltså Annie Lööfs systerparti.

Kanske ser vi början till ett nytt nordiskt politiskt landskap växa fram. Där mer traditionella konflikter mellan progressiva och konservativa frågor står i centrum, snarare än att allt ska cirkla kring kulturkrig.

Det är även intressant att jämföra vad Arbeiderpartiet och Socialdemokraterna lägger tonvikten på i sin retorik.

100-dagarsplan

Arbeiderpartiet går till val på ett manifest – en 100-dagarsplan – som sakpolitiskt ligger något till vänster om de svenska Socialdemokraterna. Det är en politik med de uttalade målen att utjämna skillnader, rädda klimatet och stärka välfärden.

Och detaljeringsgraden är väldigt hög men mängder av enkla vardagsfrågor. Man skulle kunna tala om ett slags kontrakt med väljarna.

Det ger en tydlighet som de svenska Socialdemokraterna inte är i närheten av och som ligger ljusår från svensk politik med dess besatthet av regeringsfrågan.

Jonas Gahr Støre ser ut att försöka vinna valet på de politiska reformer han vill genomföra, ingenting annat.

Ibland talar vi om Tyskland som ett Sverige för vuxna. När jag följer den norska valrörelsen får jag känslan av att vi kanske borde leta förebilder västerut istället.