Ingvar Persson

Till sist såg regeringen att det är kris i LSS

Borde ha kommit för länge sedan

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den första nyheten som läckte ut från höstens budgetarbete handlade om skattesänkningar för nästan alla. Finansminister Magdalena Andersson hoppades att vi skulle köpa en extra kopp kaffe eller kanske klippa oss för pengarna.

En bred åtgärd som ärligt talat inte kommer att förändra livet för någon.

Den senaste nyheten är på många sätt precis motsatsen. Det kommer ett förslag som ska stärka rätten till personlig assistans, i synnerhet för barn.

Sammantaget berörs kanske 2000 personer varav ungefär 800 är barn.
Några få individer, men för dem och deras familjers kommer reformen att förändra livet i grunden. Det här är viktigt på riktigt.

Bevakat frågan

Aftonbladets ledarsida har bevakat frågan om LSS under lång tid. Vi har kunnat berätta om fyrkantiga regler och ännu fyrkantigare regeltolkningar. Om hur allt fler ansökningar avslås och vad det betyder för möjligheten att leva ett anständigt liv. Om politiska ambitioner att spara pengar och liv som har slagits i spillror.

Vi har berättat om fyraåriga Selma och om Ankis kamp för ett värdigt liv tillsammans med sin man Mikael.

I sin presentation betonar socialminister Lena Hallengren att det inte är politiker som förändrat rättspraxis och gjort livet svårare för de som behöver assistans. "Utvecklingen har skett utan inblandning av riksdag eller regering", skriver man i pressmeddelandet.

Har inte gjort något

Det må vara sant, men det är också sant att fler regeringar och många ministrar sett vad som hänt utan att stoppa det. Och det är sant att kraven på besparingar legat som ett moln över hela trygghetssystemet.

Nu föreslår regeringen ändå att rätten till assistans för det som tidigare kallades tillsyn ska stärkas. När det gäller barn ska dessutom föräldrarnas ansvar "smalas av" och göras mer rättssäkert. Totalt räknar socialdepartementet med att förändringarna kommer att kosta drygt 700 miljoner 2023. När de nya reglerna får fullt genomslag hamnar notan på drygt 3,5 miljarder kronor.

Det kommer inte att lösa alla problem. Och det är kanske inte en reform som vinner några val åt Lena Hallengren eller Magdalena Andersson. Men det betyder att omkring 2000 människor i en mycket utsatt situation får möjligheten att leva ett bättre liv. Och många av dem kommer att vara barn.

Det här förslaget borde ha kommit för länge sedan.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.