Mejla

Jonna Sima

"Mr KD" har rätt om Ebba Buschs husaffär

Alf Svensson känner oro för sitt partis ledarskap

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Förre KD-ledaren Alf Svensson uttrycker oro över att många inom partiet känner sig vilsna på grund av Ebba Buschs ledarskap.
Förre KD-ledaren Alf Svensson uttrycker oro över att många inom partiet känner sig vilsna på grund av Ebba Buschs ledarskap.

Hur omoralisk eller kriminell får en politiker vara? Den frågan ställde SVT:s politikmagasin Politikbyrån i veckan och bildsatte med en lätt pixlad bild på KD-ledaren Ebba Busch.

Krishanteringsexperten Jeanette Fors-Andrée var inbjuden och beskrev Buschs hantering av den pågående hustvisten med 83-årige Esbjörn Bolin i Uppsala som "väldigt tondövt och arrogant hela vägen". Särskilt, menade Fors-Andréen, som Ebba Busch och partiet tidigare har krävt hårdare straff för förtal på nätet.

Ebba Busch erkände i juli i år att hon med uppsåt förtalat Esbjörn Bolins juridiska ombud på sitt Facebook- och Instagram-konto. Domen blev grovt förtal till påföljden villkorlig dom och 60 000 kronor i dagsböter.

Anledning för avgång

För vilket parti som helst, förutom kanske Sverigedemokraterna, hade en sådan historia ansetts vara en tillräckligt stor belastning för att partiledaren skulle tvingas avgå. Men inte i KD, där har partistyrelsen slutit upp bakom Ebba Busch.

Kanske resonerar de som KD:s EU-parlamentariker Sara Skyttedal gör i Politikbyrån: "Det spelar liksom roll vilken typ av brott det handlar om man ska vara helt ärlig".

Det är skillnad på brott och brott, och sannolikt också på folk och folk.

”Uppseendeväckande”

Lika förlåtande verkar inte det äldre gardet inom partiet se på saken. I en intervju med Expressen uttalar Alf Svensson sig om det senaste årets turbulens kring Buschs fastighetstvist.

"Mr KD", som han kallas efter att ha lett Kristdemokraterna i rekordlånga 31 år, hymlar inte med vad han tycker om att den sittande partiordföranden har dömts för grovt förtal. "Det är uppseendeväckande".

Han uttrycker också en oro för att det idag finns en vilsenhet bland KD-väljare.

Det är inte svårt att förstå om de som tidigare har röstat på KD för att de anser det viktigt med en röst för den kristna etiken och moralen i riksdagen undrar vart deras gamla parti har tagit vägen.

Låter som republikaner

Ebba Busch har tillsammans med sin parhäst, Johan Ingerö, politiskt sakkunnig i partiet, vridit KD från de ideologiska rötterna i tyska CDU till att mer låta som amerikanska republikaner.

Det nya KD var först med att bjuda in SD till ett närmare samarbete, de anklagade regeringen för att med "berått mod" ha låtit gamla dö i pandemin och de verkar se på brott mot lagen som något att inte bry sig nämnvärt om.

Som Donald Trump sa: ”Jag kan skjuta någon utan att tappa väljare."

Skillnaden är att KD tappar väljare, i vissa mätningar hänger de på gärdesgården runt fyra procent.

Mr KD har sagt sitt om Ebba Buschs partiledarskap, det återstår att se vad väljarna tycker när valet närmar sig.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.