Jehna Al-Moushahidi

Världsutställningen i Dubai bör bojkottas

Det finns andra forum för Sveriges export

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Hållbarhetspaviljongen Terra i Dubai som är en del av utställningen
Hållbarhetspaviljongen Terra i Dubai som är en del av utställningen

Dubai har länge fått kritik för att bryta mot mänskliga rättigheter. Både för hur migrantarbetare behandlas och för att man satt aktivister i fängelse.

Ahmed Mansoor är en av dem som fängslats. Innan dess jobbade han som ingenjör, poet och människorättsaktivist. Anledningen till hans arrestering är att han skrivit ut sina åsikter på en blogg.

Men, han är inte ensam.

Påstått kuppförsök

94 akademiker, jurister och aktivister frihetsberövades 2013 för att de ska ha påståtts planera ett kuppförsök mot regeringen. FN-experter har gått ut och sagt att fängslandet skett på tvivelaktiga grunder och att det hela inte skötts i linje med internationell rätt. Det har också rapporterats om inhumana förhållanden där de hållits fängslade.

För några veckor sedan godkände Europaparlamentet ett beslut om att bojkotta världsutställningen Expo Dubai 2020, som egentligen skulle ha ägt rum förra året. Även om beslutet inte är bindande så har man har även uppmanat företag som jobbar med världsutställningen och sponsorer att göra detsamma.

Stor exportmöjlighet

Utställningen sker vanligtvis var femte år och är en möjlighet för länder att engagera sig i kulturell diplomati och presentera sina innovationer till andra länder. Förhoppningsvis väljer både Sverige och resten av Europa att inte åka dit.

Världsutställningen är Sveriges största exportsatsning som görs tillsammans med näringslivet. Det är en möjlighet för lilla landet lagom att visa upp sina hållbara och innovativa lösningar. Det skapar många arbetstillfällen hemma i Sverige och kan driva på exporten. Både regeringen och det svenska näringslivet är därför väldigt aktiva i att resa till sådana här utställningar och mässor för att visa upp vad man kan bidra med i en internationell kontext.

Finns andra forum

Men, är det värt att stötta en stat som bryter mot mänskliga rättigheter? Sverige skulle kunna visa upp sina innovationer i andra forum i stället.
I Sverige, där både yttrandefrihet och arbetares rättigheter väger tungt bland gemensamma värderingar, borde man välja att inte åka.

Att länder som aktivt bryter mot dessa mänskliga rättigheter får uppmärksamhet och tjänar pengar på en världsutställning är förfärligt.

Det enda rätta för både EU, Sverige och det svenska näringslivet skulle vara att bojkotta utställningen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.