Mejla

Zina Al-Dewany

Högerns vinstkrav sabbar skolan

Det står mellan barnen och företagen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Svensk skola ska styras från Sverige, och inte med Jimmie Åkessons vänner, utländska riskkapitalister från andra länder”. Så avslutade Nooshi Dadgostar (V) gårdagens partiledardebatt i SVT om skolan med Jimmie Åkesson (SD). Han menar, precis som resten av högerpartierna, att det inte spelar någon roll vem som äger skolan, och om vinster görs på eleverna eller inte. Men här har de helt fel.

Alltid plats för Emma men aldrig för Muhammed

Lina Axelsson Kihlblom, före detta rektor och ledamot i Skolkommissionen, skrev i förra veckan en debattartikel i Skolvärlden. Här berättar hon om sin tid som rektor i en fristående skola. ”Kombinationen av vinstkrav, svag skolvalreglering och brist på öppenhet och offentlighet gjorde mycket till en gråzon där praktiken i det dolda är i utkanten av vad som är acceptabelt”, skriver hon. Hon listar vad hon fick lära sig de första åren, här är en av punkterna: ”Det är rektor som avgör om skolan och klassen är full och för akademikerbarnet Emma finns det alltid plats men tyvärr för Muhammed är det alltid fullt. Muhammeds ensamstående mamma vet att hon inte kan överklaga och hon förstod aldrig att rutan ”är i behov av särskilt stöd” ska man aldrig kryssa i.” En annan punkt är att ”skolans kö är i verkligheten ofta en pärm i rektors rum. Jag fick tipset att var sjunde i skolkön bör vara en låtsasansökan som man senare vid behov kan byta ut mot ”önskad” elev. ”Ringer kunglig, kändis eller statusfamilj tackar man inte nej” är principen eftersom det generar status och fler lönsamma elever.”

Omoralisk oreda

Hon är inte ensam om att larma om en i grunden orättvis, och som hon beskriver det, ”omoralisk oreda”. En skola som ska gå med vinst kommer alltid behöva prioritera bort barn med särskilda behov, barn som kostar mer och i stället fundera över hur vinsten ska maxas. Det är ett extremt system som vi är ensamma om i världen. Så när Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C), Nyamko Sabuni (L), Ebba Busch (KD) och Jimmie Åkesson (SD) pratar om att vinsterna inte är problemets kärna, så ska vi inte tro dem.

Gårdagens partiledardebatt var inte den mest spännande, men en sak blev tydlig. Högern tvingas långsamt backa från sina tidigare ståndpunkter kring kösystem - men vägrar röra sig när det gäller vinstuttag. Den höger vi fick se på tv var inte ens kluven mellan elevernas och företagens bästa - de har redan tagit tydlig ställning för de sistnämnda.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.