Mejla

Jonna Sima

Magdalena Andersson måste nu toppa laget

Tobias Baudin är en bra början – byt ut halva regeringen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Elvy Söderström, sammankallande i Socialdemokraternas valberedning, presenterar vid en pressträff valberedningens förslag Kommunals ordförande Tobias Baudin till ny partisekreterare för Socialdemokraterna.
Elvy Söderström, sammankallande i Socialdemokraternas valberedning, presenterar vid en pressträff valberedningens förslag Kommunals ordförande Tobias Baudin till ny partisekreterare för Socialdemokraterna.

När Magdalena Andersson presenterades som valberedningens förslag till ny partiordförande nämnde hon tre politiska prioriteringar som hon skulle ta itu med om hon får uppdraget. Klimatet, välfärden, men först och främst kriminaliteten.

– Jag är beredd att vända på varenda sten för att vi ska knäcka gängkriminaliteten och bryta segregationen, sa Magdalena Andersson.

Det stod i skarp kontrast till Stefan Löfvens uttalande så sent som i SVT:s Agenda 2019 att han inte sett den växande segregationen och gängkriminaliteten som följt komma. Man behövde inte tillhöra Ulf Kristerssons väljarskara för att få känslan att regeringen legat steget bakom samhällsutvecklingen.

Förhoppningsvis kommer Socialdemokraterna kunna återta det politiska initiativet med Magdalena Andersson vid rodret.

Baudin som ny partisekreterare

I dag presenterade partiets valberedning sitt förslag till nya partisekreterare: Tobias Baudin. Han har framgångsrikt lett LO:s största fackförbund Kommunal och är märkvärdig på det sätt att han alltid ser ut att ha roligt på jobbet. Den energin kan Socialdemokraterna behöva när de nästa år ska ge sig på det nästintill omöjliga uppdraget att bli omvalda för en tredje mandatperiod.

Baudin sa själv på presskonferensen att han ser fram emot att "nöta tågräls" och möta människor för att få fart på det socialdemokratiska folkrörelsepartiet. Det var inte bara det trivsamma lulemålet som kändes betryggande, utan också det att Socialdemokraterna nu kan få en partisekreterare som kan tala så att det känns som att orden kommer från hjärtat.

När Baudin sa att han hatat orättvisor ända sedan han såg sin mamma jobba dubbla skift för att försörja honom och syskonen var det inte bara Göran Perssons bevingade ord som ekade, utan det kändes äkta.

Med Magdalena Andersson och Tobias Baudin skulle socialdemokratin äntligen kunna bjuda de välsmorda käftarna i oppositionen på debattmotstånd. Stefan Löfven och avgående partisekreterare Lena Rådström Baastad har haft sina kvaliteter, men att tala och debattera var inte någon av dem.

Byt ut halva laget

När den nya duon förhoppningsvis blir vald på S-kongressen i början av november borde Magdalena Andersson snabbt ta sig an nästa uppgift: att toppa laget. Minst hälften av de tröttkörda ministrarna i regeringen borde ersättas. Det är dags för den yngre generationen att få chansen inför kommande valrörelse.

Ring in det nya och ring ut det gamla. Då kan det nog bli match igen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.