Jonna Sima

Ukraina förlorar en hel generation barn

Ryssland behövde inte ens använda kärnvapen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I Georgiens huvudstad arrangerade aktivister i onsdags en symbolisk demonstration för att minnas de 145 barn som hittills dött i kriget i Ukraina.
I Georgiens huvudstad arrangerade aktivister i onsdags en symbolisk demonstration för att minnas de 145 barn som hittills dött i kriget i Ukraina.

Framför Georgiens parlament i huvudstaden Tblisi radades 145 barnskor upp i veckan. Ett par för varje barn som dittills dött i det fem veckor långa kriget i Ukraina.

– Varje dag ändrades informationen om antalet döda barn. Vi var hela tiden tvungna att lägga till barnskor, säger en av initiativtagarna till manifestationen, Tiko Peikrishvili.

I Georgien vet de vad ukrainarna går igenom. För 14 år sedan låg de själva i krig med Ryssland.

Nu är det Ukraina som håller på att förlora en hel generation barn. Varje minut flyr 55 barn från landet, hittills har två miljoner sökt skydd i andra länder. Över 200 barn har dödats av Rysslands urskiljningslösa attacker mot civilbefolkningen.

Bebisen dog i magen

Otaliga är skadade, sjuka och lider svårt. Barn som för bara en dryg månad sedan lekte, spelade fotboll, planerade födelsedagskalas och gick i skolan.
På ett par veckor har de blivit bestulna sin trygga vardag – och sin framtid.

"Bebisskor till salu. Aldrig använda". Ernest Hemingways korta och koncisa dikt rymmer den oändliga sorgen när ett barn dör. Livet som inte fick en chans. Föräldrarnas sår som aldrig kommer att läka.

Under kriget i Syrien blev bilden på den i landspolade pojken Alan Kurdi, 3 år, en symbol för Bashar al-Assads massakrer. Den väckte en våg av medkänsla över hela världen.

För Ukraina skapade bilderna från en förlossningsklinik i den krossade kuststaden Mariupol en motsvarande effekt. Den höggravida kvinna med blodigt bäcken som vi såg bli utburen på en bår dog senare. Strax efter att hennes bebis hade avlidit av sina skador.

Under normala omständigheter skulle kvinnan ha legat lycklig, med sitt nyfödda barn på bröstet.

Ukrainas överlevnad hotas

P1:s Ukraina-korrespondenter Johan-Mathias Sommarström och Lubna El-Schanti krönikerade i veckan om att barnens kistor är små, så små. Svärtan och lidandet så stort. De berättar om bilden på lilla Stephen, som låg på krossad betong. Slarvigt täckt av en filt med Disney-motiv, med små ben och en liten blöja som stack fram.

I veckan gav fredssamtalen mellan Ryssland och Ukraina inga resultat. Ryssland sägs ha börjat få slut på så kallade precisionsrobotar och använder därför äldre vapen som kan drabba civila ännu värre. Fler barn kommer att dö. Själva förutsättningen för Ukraina som land och civilisation hotas.

För det behövde Ryssland inte ens använda sina kärnvapen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.