Mejla

Jonna Sima

Terroristen liknar Mangs och Breivik

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kanadensiska moskéskytten Alexandre Bissonnette kan kopplas ideologiskt och med sina handlingar till Breivik, Mangs och Lundin Pettersson.
Kanadensiska moskéskytten Alexandre Bissonnette kan kopplas ideologiskt och med sina handlingar till Breivik, Mangs och Lundin Pettersson.

LEDARE

Kanada är ett land i sorg efter terrordådet mot moskén i Quebec Islamic Cultural Centre i söndags kväll. Ett femtiotal muslimer hade samlats för bönestund. Sex av dem miste livet och 19 skadades när en svartklädd man sprang in och sköt med en AK-47:a mot män som satt på knä och bad.
Den 27-årige fransk-kanadensiske studenten Alexandre Bissonnette ringde själv polisen. Han är nu häktad, misstänkt för mord och mordförsök.
Vid det här laget känner vi igen gärningsmannaprofilen.

Radikaliserats på egen hand

Mycket överensstämmer med terrorister som Anders Behring Breivik, Peter Mangs och Anton Lundin Pettersson. Dogmatiska enstöringar som radikaliserats på egen hand.

Historikern Mattias Gardell har beskrivit fenomenet som det ledarlösa motståndets terrortaktik. Den går ut på att skapa oro i demokratiska samhällen och dra i gång ett "raskrig". Målet, enligt Gardell, är att låta nationen återfödas genom den apokalyptiska slutstriden.
Bekanta till Alexandre Bissonnette uppger att han blev intresserad av den högerextremistiska rörelsen efter att ha hört Nationella Frontens partiledare Marine Le Pen tala i Quebec i mars förra året.

Beskrivs som ett nättroll

Han blev mer aktiv i politiska diskussioner på nätet.
En administratör för Facebook-gruppen “Welcome to Refugees – Quebec City” kände igen Bissonnettes foto efter dådet. Den kanadensiske terroristen hade gjort sig känd för rasistiska och antifeministiska kommentarer i sociala medier. Han beskrivs som ett nättroll.
Bissonnette var även en anhängare av Donald Trump. Terrordådet mot moskén i Quebec hamnar i ljuset av den amerikanske presidentens order i fredags om ett inreseförbud för personer från sju i huvudsak muslimska länder.
Kanadas premiärminister Justin Trudeau var tidigt ute och fördömde lagen. "De som flyr förföljelse, terror och krig, kanadensarna kommer att välkomna er, oavsett vilken tro ni har", skrev han på Twitter.

Nationalism föder terror

Världen polariseras i snabb takt och Trump häller just nu bensin på elden.

Det är väl känt att Breivik och Mangs upplevde stöd i opinionen för sina attacker mot det mångkulturella samhället.

Under flyktingkrisen 2015 fick främlingsfientliga olyckskorpar luft under vingarna i Sverige. Samtidigt inträffade runt 30 bränder på asylboenden, enligt Ekots kartläggning.
Ord har betydelse. Hatretorik kan leda till ond bråd död.

Nu ser vi hur politisk chauvinism och nationalism åter föder terror.
I måndags talade Justin Trudeau till landets muslimer i den kanadensiska riksdagen: "Vi är med er. 36 miljoner hjärtan brister med era".

Det var ett budskap om enande och försoning.
I dag behövs det mer än någonsin.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Trumps världsbild är lik jihadisternas

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Moskéattacken i Kanada

Quebec

Justin Trudeau

Donald Trump