Mejla

Daniel Swedin

SD på propagandaresa i arabdiktaturen Syrien

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: YOUSSEF BADAWI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYR N

Två av Sverigedemokraternas främsta företrädare är ute på en resa.

Partiets utrikespolitiska talesperson Marcus Wiechel - som har kallat svarta afrikaner för ”satans jävla aphelveten” - och miljöpolitiske talespersonen Martin Kinnunen - som i fjol dömdes för bokföringsbrott - befinner sig i det krigshärjade Syrien i studiesyfte.

På plats i Syrien har de bland annat fått besöka regimens motsvarighet till utrikesdepartement och har suttit i möte med parlamentets utrikesutskott. Vid det mötet blev Sverigedemokraterna fotograferade och intervjuade av den regimtrogna nyhetsbyrån Sana. I artikeln - som har rubriken ”Svenska parlamentariker beklagar att deras regering är neutral i konflikten i Syrien” - syns Wiechel och Kinnunen sitta under ett porträtt av diktatorn Bashar al-Assad.

Hänsynslös regim

I texten påstår Sana att de svenska politikerna – apropå de sanktioner som både USA och EU lagt på Syrien – betonat att de inte är ”en del av USA-systemet”. I mötet med de syriska politikerna ska Wiechel och Kinnunen också ha ”beklagat att den svenska regeringen är neutral till det som pågår i Syrien samtidigt som det extremistiska tänkandet sprider sig allt snabbare i Europa”.

Två riksdagsledamöter har alltså åkt till en av världens mest blodbesudlade diktaturer och där gjort uttalanden som går på tvärs med svensk utrikespolitik.

Karin Enström, utrikespolitisk talesperson för Moderaterna, är inte imponerad.
– Det här är olämpligt. Det riskerar att legitimera den hänsynslösa regimen, säger hon till Aftonbladet.

Och det är förstås precis vad som hänt. Artikeln har spridits i alla regimkontrollerade och -trogna medier och bilderna har kablats ut av European Pressphoto Agency.

Wiechel och Kinnunen hävdar att de inte sagt exakt det som Sana påstår, men:
– Vi är medvetna om att man kan bli utnyttjad och bli fotograferad under Assadsporträtt. Men det innebär inte att besöket är lönlöst, för det är intressant att höra även hur regimen resonerar, säger Kinnunen till tidningen.

Man bör inte bli förvånad. SD:s intresse för den syriska regimen går via Ryssland.

För Ryssland är det helt nödvändigt att al-Assads mordiska diktatur inte faller. Geopolitiskt inflytande och tillgång till gas står på spel, och då är det viktigt att legitimiteten i de sanktioner som EU lagt på Syrien undergrävs. Och SD har en lång historia av att agera på ett sätt som säkert uppskattas av Vladimir Putin.

Så sent som i september reste riksdagsledamoten Pavel Gamov till Ryssland för att övervaka ett regionalval i Moskva. Flygbiljetter och hotell betalades av en mystisk organisation med säte i Polen. För ett år sedan nystades skandalen med partitjänstemannen "Egor Putilov" - som tjänade sex miljoner på en märklig husaffär med en rysk affärsman - upp.

Ryskt inflytande

Det har avslöjats att tidigare rättspolitiske talespersonen Kent Ekeroths närmaste man systematiskt spred rysk propaganda. Ekeroth själv deltar ofta i statlig rysk media. SD-vännen Carl Meurling, som misstänks ha kopplingar till Putin, har försökt påverka SD:s Rysslandspolitik samtidigt som han diskuterat ekonomiskt stöd till partiets medieprojekt. I Europaparlamentet har SD ofta lierat sig med Putinvänliga partier och röstar i enlighet med Kremls intressen.
Ryssland har även använt partier liknande SD för att få inflytande i EU-länder. Ryska banker ”lånade” ut 11 miljoner kronor till Marine Le Pens presidentvalkampanj. Inför den brittiska folkomröstningen om EU fick högerpopulistiska UKIP stark uppbackning av rysk statsunderstödd media.

Så flyter skum affärsverksamhet, korruption och ren propaganda samman till välorganiserade påverkanskampanjer för ryska intressen. Och ryska intressen är också syriska intressen. Och, kan man tro, sverigdemokratiska.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


Av: Daniel Swedin

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.