Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sture

Kristersson kan sänka den nya arbetsrätten

Skulle vara att dra ner byxorna på Svenskt Näringsliv

Uppgörelsen om arbetsrätten blir nu Ulf Kristerssons ansvar.

Det var den förra mandatperiodens mest infekterade fråga. Men när de nya Las-reglerna om anställningsskydd börjar gälla i morgon blir det knappast några stora rubriker.

Den stora frågan borde kanske vara, kommer Ulf Kristerssons regering att respektera den kompromiss det krävts så mycket för att åstadkomma?

Vi ska inte gå igenom alla turer, men till sist fanns en sådan överenskommelse mellan flera av arbetsmarknadens största aktörer. Precis det januariavtalet talade om.

Lättare för chefen

I korthet kan man säga att arbetsgivarna får lite större möjligheter att bestämma vilka som ska sägas upp, och att det blir lite lättare att sparka någon som inte anses sköta sig.

Å andra sidan får anställda nya möjligheter att utbilda sig och kanske byta till ett bättre jobb. Den som har en lön på max 26625 kronor i månaden kommer att kunna söka ett omställningsstöd på 80 procent av lönen under ett år. Det går dessutom att låna så att ersättningen blir drygt 90 procent av lönen.

För anställda i branscher där det finns ett kollektivavtal blir inkomstgränserna högre.

Vi kan diskutera om det är en bra kompromiss, om möjligheter till utbildning kan kompensera mindre anställningstrygghet. Men vi kan inte komma ifrån att det är den kompromiss fack och arbetsgivare har gjort, eller att staten lovat göra sin del för att den ska bli verklighet.

Det är allt eller inget.

Stor reform

Ingen kan heller ifrågasätta att det nya omställningsstödet är en av de största reformerna på svensk arbetsmarknad på länge.

Den regering Ulf Kristersson nu håller på att formera behöver respektera det arbetsgivare och fack till sist lyckades komma fram till. Något annat skulle verkligen dra ner byxorna på arbetsmarknadens parter, inte minst Svenskt Näringsliv.

Ändå finns det anledning till oro.

För det första finns det inom borgerligheten de som av ideologiska skäl vill lägga all makt hos arbetsgivaren och cheferna. De vill göra löntagare rättslösa och tycker absolut inte att facket har med saken att göra.

Skulle Kristersson lyssna på det örat kommer han att såra hela modellen med självständiga parter. Det skulle skada arbetsgivarna lika mycket som de anställda. Och det vore inte bra för Sverige.

Ont om pengar

För det andra kostar reformen pengar. Och pengar är något Kristerssons regering kommer att ha ont om när de politiska kompromisserna mellan partierna är klara och skattesänkningarna ska betalas.

För det tredje innehåller överenskommelsen också idén att pröva om fack och arbetsgivare kan ta över ansvaret för a-kassan. Arbetsmarknadens parter är trötta på politikernas lappkast när det gäller ersättningen till arbetslösa.

Ett oberoende system för a-kassan kan krocka med borgerliga idéer om en statlig a-kassa, och med Sverigedemokraternas ambitioner att begränsa fackens rätt att fatta sina egna beslut.

De nya Las-reglerna och - kanske framför allt - det nya omställningsstödet blir ett test för Kristersson. Tänker han respektera arbetsmarknadens parter och den svenska arbetsmarknadsmodellen, eller går det politiska spelet i det brunblåa blocket före?


Är den uppgörelse som fack och arbetsgivare gjort en bra kompromiss? Vad betyder de nya reglerna för anställdas trygghet, och hur kommer det nya studiestödet för omställning att förändra arbetslivet?

I chatten diskuterar Ingvar Persson de nya Las-reglerna med läsarna.

Denna chatt är stängd.

  • Ingvar Persson
    30 sept 2022

    Klockan har passerat halv och det är dags att stänga chatten. Jag villl tacka alla som har bidragit med frågor och synpunkter.

  • Ingvar Persson
    30 sept 2022

    Hej Tommy.

    Den anställde söker själv, och studieledighetslagen gäller. Arbetsgivaren har inget att säga till om när det gäller vilken utbildning man går. Frågan om den "stärker den anställde på arbetsmarknaden" görs av CSN.

  • 30 sept 2022

    Tror du att studiestödet kommer att träda i kraft enbart på arbetsgivarens initiativ (dvs när AG säger upp en anställd) eller kan även den anställde ansöka om det för att ställa om när denne säger upp sig själv?

    Tommy
  • Ingvar Persson
    30 sept 2022

    Inte en sosse.

    Popcorn till frukost. Nu skojar du.

  • 30 sept 2022

    Det är så roligt att se hur Aftonbladets ledarsida kokar sedan regeringsskiftet. Jag sitter här med mina popcorn och njuter!

    Inte en sosse