ÅSIKT

Omöjligt för fattiga att få en egen bostad

avDaniel Swedin

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Claudio Bresciani/TT

I veckan rapporterade SVT i Skåne att länsstyrelsen varnar för att bostadsmarknaden i länet riskerar att bli tudelad.

De bostäder som byggs är så dyra att unga, arbetslösa, nyanlända och äldre som vill flytta från sina villor, inte har råd att bo där. Om inte bostadspriserna sänks eller inkomsterna höjs så kommer de människor som på allvar upplever bostadsbristen aldrig få en bostad.

– Många äldre och funktionshindrade får inte heller en bostad, trots beslut om särskilt boende, säger länsöverdirektör Ola Melin till SVT.

Den här bilden är inte unik för Skåne. I Värmland – där det nu råder bostadsbrist i Kristinehamn, Storfors, Grums, Forshaga, Kil, Eda, Årjäng, Torsby, Arvika, Karlstad och Hammarö – låter det likadant. Åren med rekordhögt byggande har helt enkelt inte åtgärdat den verkliga bostadsbristen.

Likadant är det i vår huvudstad. Men att allt fler letar efter någonstans att bo är inte samma sak som att det finns en outtömlig efterfrågan på de allt dyrare bostäder som byggts. I Stockholm är det nästan omöjligt att få en bostad om man har en låg inkomst.

Om inte bostadsmarknadens aktörer förmår att producera olika slags bostäder så kommer bostadsbristen att bli än mer akut – särskilt för ekonomiskt svaga hushåll, varnar Länsstyrelsen i Stockholm.

– I London har det gått så långt att de har svårt att klara servicen i hotell- och restaurangbranschen. De väldigt mediokra lönerna för, exempelvis, städare och diskare räcker inte till hyran och restiderna till arbetet blir orimligt långa, säger landshövding Sven-Erik Österberg till Dagens Nyheter.

Parallellt med detta ser vi hur marknaden för dyra bostäder mättats och sedan i höstas har vi fått se en inbromsning av bostadsbyggandet. Det ser mörkt ut för de 650 000 nya bostäder som Boverket säger måste byggas inom 10 år.

Så här kan vi faktiskt inte ha det.

Det har länge pratats om att Sverige har en bostadsbubbla, men det är inte en bubbla för att det byggts för mycket eller att bostadsbehoven saknas.

Vill vi få bukt med trångboddhet och bostadsbrist måste vi fortsätta bygga, men marknaden kommer inte göra det självmant. Ska vi lösa bostadsbristen behövs mer politik, inte mindre.

ARTIKELN HANDLAR OM