Håkan Juholt i obanad terräng

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Håkan Juholt måste våga sig ut ur trygga hörnet”

”Vad tror du Sträng vet om abortfrågan?”

Orden är Tage Erlanders, som över en lunch förklarade för Aftonbladets Dieter Strand varför det var Olof Palme, och inte Gunnar Sträng, som skulle ta över som partiordförande. (Citatet är lånat från Torbjörn Nilssons stora reportage om Socialdemokraterna i nyhetsmagasinet Fokus.)

Det blev Olof Palme som valdes 1969. Erlander såg vad framtiden krävde. Inte bara trygghet. Utan förmåga att orientera efter en ny karta och i ny terräng: jämställdhet, internationellt engagemang. På 70-talet var Olof Palme rätt person på rätt plats.

I dag väljs Håkan Juholt till partiordförande för Socialdemokraterna. Ett baktungt, nostalgiknarkande parti med en medelålder i partistyrelsen på 50 år, som Svenska Dagbladet rapporterade i går.

Inte ännu en gerontokrati (ett styre där ålder ger makt) men på god väg.

Samtidigt förändras Sverige åt ett helt annat håll. Ett kunskaps- och informationssamhälle växer fram, jämställt, mångkulturellt och globaliserat. Gamla socialdemokratiska väljarbaser urholkas medan tillkommande generationer i allt lägre grad identifierar sig med partiet. För att vinna val måste nya väljare övertygas – att entusiasmera de gamla räcker inte.

I morgon håller Håkan Juholt ett tal där han för första gången har möjlighet att förklara för svenska folket vad han vill. Att talet kommer innehålla mycket om jobb och tillväxt, rättvisa, jämlikhet och klimatfrågor är ingen högoddsare. Det måste det göra, för att vara ett bra tal. Förhoppningsvis skärper Juholt kritiken mot två-tredjedelssamhället, och sätter nya mål för jämlikheten – som att barnfattigdomen ska elimineras på tio års sikt.

Men att stanna där räcker inte. Håkan Juholt måste våga sig ut ur trygga hörnet, och hitta svaren på dagens frågor. Här är en snabbguide:

Utbildning och forskning. Här behövs en massiv satsning, från förskola till spetsforskning, med fokus på bättre resultat och utjämnade livschanser.

Ökad jämställdhet och lättare familjeliv. Rätt till heltid, dagis på obekväma arbetstider, modifierat RUT-avdrag, delad föräldraförsäkring och kvoterade börsbolagsstyrelser.

Bryt segregation och utanförskap. Bostadspolitik, arbetsmarknadspolitik, skolpolitik och ny politik.

Internationellt. Ett svar på finanskrisen, där löntagarna inte automatiskt får stå för notan. Utmana Bildt i utrikespolitiken, och ta fram en plan för ökad handel och export.

Håkan Juholt har sin bakgrund i ett Sverige vi håller på att lämna bakom oss. Bruksorternas Sverige, industrisamhällets. Han ska leda Socialdemokratin och förhoppningsvis Sverige in i det nya. Det är obanad terräng för honom.

Imorgon har han möjlighet att berätta vilken karta han tänker följa. Och vart kompassen pekar.

Karin Pettersson

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN