Riksbanken får inte bli Borgs hejaklack

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-02-16

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Finanskrisen håller på att klinga av, och konjunkturen är på väg upp. Det är dags för Riksbanken att höja räntan, för att hålla inflationen i schack. Gårdagens höjning på 0,25 procent var väntad.

Problemen infinner sig när man funderar över hur Riksbanken ser på framtiden. Då inser man att arbetslösheten, trots en god tillväxt och allt fler lediga jobb, aldrig sjunker lägre än runt 6,5 procent.

Detta är alltså den berömda arbetslinjen. Efter 100 miljarder i skattesänkningar ska över 300 000 personer gå arbetslösa när ekonomin är i balans.

Man ska vara rättvis och säga att raserad a-kassa och sänkta skatter har lett till att fler människor i dag är i sysselsättning.

Men arbetslösheten biter den inte på. Om det nu egentligen var avsikten.

Regeringens politik är orättvis. Den straffar sjuka och arbetslösa, och kastar pengar efter dem som redan har. Men den är också ensidig och omodern.

I dag behövs utbildad arbetskraft inom bland annat byggsektorn och vissa teknikbranscher. När ekonomin växer, kommer behoven att öka. Samtidigt har regeringen slaktat arbetsmarknadsutbildningarna. 100 000 av de arbetslösa saknar gymnasieutbildning.

Anders Borgs svar? Ett jobbskatteavdrag till. Ingen idé om hur företagen ska få utbildad arbetskraft, eller hur de arbetslösa ska få nya kunskaper.

Slutligen kan man konstatera att Riksbanken har en del att tänka på.

I söndags satt Peter Norman, före detta chef för avdelningen för penningpolitik på Riksbanken, numera moderat minister, och försvarade utförsäljningen av Nordeaaktier i Agenda.

I går satt Per Jansson, före detta moderat statssekreterare åt Anders Borg, nu chef för avdelningen för penningpolitik, och försvarade Riksbankens rapport. Som landade i slutsatsen att regeringens politik varit toppen, på det hela taget.

Riksbanken ska vara oberoende, deras verksamhet bygger på förtroende. Det vore hemskt illa om de började uppfattas som hejaklack åt Anders Borg.

Aftonbladet
Karin Pettersson

Följ ämnen i artikeln