ÅSIKT

Viktigt för högern att möta motstånd

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
1 av 3
Borde minnas Arbetarrörelsen
LEDARE

Den här helgen samlas Moderaterna för sin årliga kommunkonferens. Högern har ändrat sin framtoning och med det kommer ett ökat självförtroende. Under hela nittonhundratalet var Moderaterna på grund av sina ståndpunkter ett omöjligt alternativ för vanligt folk. Men i den nya historieskrivningen bildades Moderaterna 2006. Allt annat är glömt.

Det är nog få på konferensen som minns varför de konservativa krafterna gick samman från början. Affärsidén 1909 var att stoppa arbetarrörelsens landvinningar.
 

2011 bjuder inte Socialdemokratin på mycket tuggmotstånd. Mission accomplished, om man är borgerlig.

Men utan motstånd från arbetarrörelsen tar högern tillfället i akt. Än så länge kommer de tokigaste förslagen bara från tankesmedjorna, ledarskribenterna och mer perifiera politiker. Men idéer som inte kunde luftas offentligt för bara några år sedan är nu högst normala samtalsämnen.

Numera talas det helt öppet och ogenerat om vikten av ökade klyftor, sänkta löner, färre semesterdagar och slopad anställningstrygghet. Motiveringen är alltid att det ska hjälpa de fattiga barnen, invandrare eller vem som råkar vara föremål för högerns missriktade välvilja just för stunden. Hur barnen blir rikare av att deras föräldrar får sänkt lön eller hur invandrare lättare får jobb genom att de ska kunna avskedas hur som helst förtäljer icke historien.
 

Det diskuteras också hur en mindre del av välfärden ska bekostas av offentliga medel och hur socialförsäkringarna ska finansiera skattesänkningar. I Västa Götaland går Moderaterna till val på att privatisera sjukhus.

Det visar vikten av motstånd mot de som vill riva upp de progressiva framstegen. Framförallt hur viktig en fungerande arbetarrörelse är.
 

Det är inte så att motståndet inte finns. Protesterna mot regeringens skamreformer, som utförsäkringarna och fas tre, motarbetas hårdnackat av spontana gräsrotsgrupper. Men socialdemokratin är märkligt nog inte drivande.

Socialdemokratin har haft en tradition av samarbete med progressiva rörelser – fackföreningarna, rösträttskraven, kvinnorättsrörelsen, miljörörelsen, och HBT-rörelsen. Det har varit framgångskonceptet att man hela tiden har förmått lyssna och kanalisera engagemang som saknat de ekonomiska musklerna. Nu är hög tid för arbetarrörelsen att lämna sin isolering och sluta nya allianser.

När Moderaterna sätter ett ”nya” framför sitt partinamn och låtsas som att nittonhundratalet inte har hänt borde Socialdemokraterna påminna sig själva om varför de bildade ett politiskt parti från början. Det handlade om att bekämpa orättvisorna. Det gör det fortfarande.

avBjörn Fridén

ARTIKELN HANDLAR OM