ÅSIKT

Exemplet Sverige skrämmer Norge

Foto: i slutspurten Valet i Norge ser ut att bli en rysare. Jens Stoltenbergs Arbeiderpartiet går framåt och Høyre tappar. Kanske är det Moderaternas förtjänst?
LEDARE

31 AUGUSTI 2013. Norska valet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

– Vi har lärt av det som har gått fel i Sverige.

Det är Bent Høie, norska Høyres andre vice partiledare, som säger det i en intervju med kvällstidningen VG.

Det handlar om skolan – ett av huvudämnena i den norska valrörelse som nu går in i sin sista vecka.

Och något har hänt. För bara någon månad sedan kunde norsk höger obesvärat prata om det alliansstyrda Sverige och våra friskolor som ett föredöme.

Nu har man ”lärt av det som har gått fel”.

Efter JB-konkurs, rapporter om att föräldrars utbildning och ekonomi har fått större betydelse för de svenska skolelevernas resultat, skolsegregation och kunskapstapp är Sverige ett skräckexempel – till och med för den norska borgerligheten.

Har inspirerats av Moderaterna

Att framstå som en vän av Sveriges extremt oreglerade friskolemarknad är inte bra om man vill vinna valet den 9 september. Och det vill Høyre.

I valrörelsen pratar partiledaren Erna Solberg om att värna välfärden och partsmodellen. Facken ska inte bekämpas och skatterna ska inte chocksänkas.

Nog känns det igen? Ja, visst har Høyre låtit sig inspireras av sitt systerparti, Moderaterna.

Norska LO larmar

Så det är inte bara den svenska skolan som fungerar som ett varnande exempel i den norska valrörelsen.

Norska LO varnar för ”svenska” avregleringar och ”svenska” privatiseringar.

Den norska tankesmedjan Manifest Analyse – vars verksamhet bland annat finansieras av fackföreningar – har under de senaste åren producerat en rad rapporter, faktablad och artiklar om vad man kan lära av de svenska erfarenheterna.

Här kan man läsa om nedmonteringen av de svenska socialförsäkringarna, försämringarna i a-kassan, de ökande ohälso­talen, ojämlikheten och långtids­arbetslösheten.

Förlagschefen på Manifest, Ingrid Wergeland, har skrivit pamfletten ”Blåmåndag” om vägvalet som Norge står inför i september.

– Sverige är ett bra exempel på vad som kan hända med en skandinavisk välfärdsstat på ganska kort tid om en borgerlig regering får styra.

Besvärande att prata om Sverige

Så hur går det då i valet? Just nu ser det ut att kunna bli en rysare. Statsminister Jens Stoltenbergs Arbeiderpartiet val­spurtar och Høyre tappar. Till skillnad från i Sverige har den norska högern inte något regeringsalternativ och vilken roll det högerpopulistiska Fremskrittspartiet ska få oroar också.

Men biter informationen på väljarna? Påverkar det opinionssiffrorna? Ingrid Wergeland är inte helt säker.

– Høyre försöker vifta bort det som skrämselpropaganda och säger saker som att Sverige är ett helt annat land. Samtidigt märks det att de är besvärade av att prata om Sverige och friskolorna.

Även om det nu ser dystert ut för Jens Stoltenberg så blir det kanske ändå Fredrik Reinfeldt och Moderaterna som hjälper honom att sitta kvar som statsminister.

ARTIKELN HANDLAR OM