Mejla

Daniel Swedin

Arbetslösa utan skydd – skatten ska sänkas

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Hellre skattesänkning än arbetslöshetsförsäkring, hälsar ministern.
Hellre skattesänkning än arbetslöshetsförsäkring, hälsar ministern.

LEDARE

A-kassan kommer inte att höjas innan valet.

Det beskedet har arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M) levererat flera gånger sedan hon tillträdde.

Och nej, varför skulle hon ha sagt något annorlunda?

En arbetslöshetsförsäkring i strykklass är ju - mer eller mindre uttalat - en av grundförutsättningarna för den så kallade arbetslinjen.

Avgifterna har höjts - mest för dem som löper störst risk att bli arbetslösa och tjänar minst. Villkoren har stramats åt, så att det har blivit svårare att alls få ersättning. Det fick en halv miljon svenskar att lämna a-kassorna.

Det straffar sig att bli av med jobbet

Det ska löna sig att jobba, och straffa sig att vara arbetslös.

Och det gör det.

Enligt siffror från Arbetslöshetskassornas samorganisation så får närmare 152 000 personer inga pengar från a-kassan - det är fler än var tredje arbetslös.

Det som kanske framför allt undergräver den svenska arbetslöshetsersättningen är däremot inget regeringen Reinfeldt har gjort. Det är något man har låtit bli att göra:

Att höja ersättningstaket i a-kassan.

Taket för a-kassan motsvarar en månadslön på 18 700 kronor. Som mest ger alltså a-kassan runt 10 000 kronor i månaden efter skatt. Den ersättningen har inte höjts på över tio år.

Lönerna har stigit. Priserna för mat, kläder och boende har stigit. Men inte ersättningen från arbetslöshetsförsäkringen.

Bland arbets­lösa medlemmar i a-kassorna får bara en av tio en ersättning som motsvarar 80 procent av den tidigare lönen.

Det här har fått allt fler fackförbund att inkomstförsäkringar som ger deras medlemmar bättre ersättning vid arbetslöshet, som ett nödvändigt ont.

Inga extra pengar

I dag rapporterar SVT att bara en tredjedel av medlemmarna inom LO:s 14 förbund har en inkomstförsäkring - ungefär en miljon arbetstagare. Det är i de förbunden som risken för arbetslöshet är som störst och där har man helt enkelt inte råd att ha inkomstförsäkringar.

Men även i förbund med inkomstförsäkringar så får man inte automatiskt några extrapengar. Enligt en undersökning från TCO så är det bara 7,3 procent av alla som hamnar i arbetslöshet som faktiskt får ut pengar från den extra försäkringen.

Sällan har väl argumenten för en upprustad a-kassa varit starkare än nu.

Men den nya ministern vill inte. Det är ju viktigare att sänka skatten.

Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Daniel Swedin